κατά αρχάς, ανάλογα την συχνότητα και την ισχύ επιλεγούμε και τον τύπο καλωδίου που χρειαζόμαστε. το μήκος του καλωδίου πρέπει να είναι λίγο μεγαλύτερο από αυτό που χρειαζόμαστε ώστε όταν θα το “κόψουμε” για την συχνότητα που το θέλουμε , να μας φτάσει για να κάνουμε την σύνδεση. υπάρχουν πολλοί τύποι για τον υπολογισμό του μήκους του καλωδίου, στην πράξη όμως δεν συμφωνούν γιατί μπαίνουν και άλλοι παράγοντες όπως είναι η ποιότητα του χαλκού, η χωρητικότητα ανάλογα το εργοστάσιο κατασκευής κ. α. για να συντονίσουμε το καλώδιο στην συχνότητα που θέλουμε, (σε λ/4) το απλώνουμε με το ένα άκρο ασύνδετο και στο άλλο τοποθετούμε ένα θηλυκό βύσμα με μια σπείρα , [κλειστή] κατά προτίμηση επάργυρη η επίχρυση.[εγώ χρησιμοποιώ πάντοτε επίχρυσα πηνία] P3230476P3230477P3230478P3230479P3230481τοποθετούμε το dip meter σε χαλαρή σύζευξη με την σπείρα [στην συχνότητα που θέλουμε]και αυξάνουμε την ευαισθησία του οργάνου περίπου στο μάξιμουμ….και πηγαίνοντας στο άλλο άκρο της γραμμής αρχίζουμε να κόβουμε λίγο λίγο καλώδιο ώστε το όργανο να αρχίσει να βυθίζεται όσο πλησιάζουμε την συχνότητα συντονισμού.για την συχνότητα που έχουμε επιλέξει θα προσπαθήσουμε κόβοντας σιγά-σιγά να επιτύχουμε την μεγίστη βύθιση. τότε και μόνο τότε η γραμμή μας είναι συντονισμένη στην συχνότητα που θέλουμε σε λ/4.στην συχνότητα αυτή η γραμμή μας θα παρουσιάζει τα λιγότερα στάσιμα. P3230482επιλεγούμε από μια σειρά πηνίων αυτό που θέλουμε. P3230484P3230485 DIP_METER_para_HF-VHF-7ΑBG όσο πιο σχολαστικό είναι το κόψιμο της γραμμής τόσο καλύτερο συντονισμό επιτυγχάνουμε. θα συναντήσετε τεράστιες διαφορές απο τον υπολογισμό του μήκους μιας γραμμής με το πραγματικό και αυτό έχει να κάνει περισσότερο απο την ποιότητα κατασκευής και την χωρητικότητα που παρουσιάζει, όπως και απο άλλους παράγοντες[ποιότητα διηλεκτρικού]. υπολογισμος χαρακτηριστικών γραμμής μεταφορας….

για πληροφορίες δείτε τον πίνακα Α1 παρακάτω.

οπου έχουμε ……. χαρακτηριστικα καλωδιων_0002 την ίδια ακριβώς διαδικασία ακλουθούμε και για την κατασκευή και το “κόψιμο” της κεραίας . τότε και μόνο τότε λέμε ότι και τα δυο έχουν συχνότητα συντονισμού αυτή που θέλουμε και μπορούμε να τα ενώσουμε.μεταβάλλοντας λίγο πάνω /κάτω την συχνότητα  θα δούμε ότι εκεί θα έχουμε τα λιγότερα στάσιμα και μέγιστη ισχύ.

η συμπεριφορά της ομοαξονικής γραμμής και οι επί μέρους χωρητικές και επαγωγικές συμπεριφορές. τυπικές συνδέσεις και μετρήσεις ....

η διαδικασία αυτή γίνεται και για γραμμές και κεραίες λήψεως όταν αφορά μια συχνότητα. επίσης ένας αναλυτής φάσματος θα σας δίνει μια πλήρη εικόνα. συντονισμος διπολου α1 j.m. παρακαλώ διαβάστε τον επόμενο σύνδεσμο για την χρήση και τις δυνατότητες ενός deep meter. δείχνει ακόμη και τους τρόπους συνδεσμολογίας που πρέπει να γίνουν για τον έλεγχο των διαφόρων κυκλωμάτων. σε κάθε πάντως περίπτωση ο συντονισμός γίνεται με όργανα και όχι τυχαία. http://pa0fri.home.xs4all.nl/Diversen/Grid-dipper/Manual%20DM-81.pdf και απο την LEADER…..LDM 815……. LDM 815 AAA     LDM 815ABGD http://www.walkingitaly.com/radio/crema/crema_htm/crema_sy/man/man00009/LDM%20815.pdf ανοίξτε το μανουαλ παρακαλώ…….. γραμμη μεταφορας 1abc η συμπεριφορά των γραμμών αναλόγως του μήκους και του τρόπου τερματισμού. [ βραχυκυκλωμένη η ανοικτή ] χαρακτηριστικά και υπολογισμός γραμμών μεταφοράς…..

τυπικός αγωγός μεταφοράς υψηλών συχνοτήτων

DSCN3205 (2)       DSCN3203 (2)

DSCN2975       DSCN2974

j.m.

Advertisements