ένα από τα κρίσιμα σημεία του ανιχνευτή είναι οι ταλαντωτές που πρέπει να ταλαντώνουν στην ίδια συχνότητα. εδω χρειάζεται ένα συχνότερο για να δείτε  σε ποια συχνότητα ταλαντώνουν. εάν δεν υπάρχει συχνότερο την ίδια δουλειά μπορείτε να την κάνετε με έναν δέκτη μεσαίων.βάλτε το δέκτη στους 650 ΚΗΖ και συντονίστε τον ταλαντωτή Q1 ώστε να έχετε λάβει το σήμα και να υπάρχει απουσία του θορύβου της μπάντας, που αν δεν έχει ένδειξη smeter το ραδιόφωνο, θα το καταλάβετε από την παρουσία ενός αδιαμόρφωτου φέροντος.όσο γίνεται αυτή η διαδικασία δεν πρέπει να δουλεύει ο ταλαντωτής Q2. [ διακόπτουμε την τάση στο Q2].

την ίδια διαδικασία ακλουθούμε και για τον συντονισμό του Q2 [ με κομμένη την τάση στο Q1 ]. τέλος και οι δυο ταλαντωτές όταν θα λειτουργούν στην ίδια συχνότητα θα έχουμε πλήρη ησυχία στο μεγάφωνο. κατόπιν γυρίζουμε ελάχιστα τον C1 ώστε να ακούμε έναν χαμηλό συνεχή βόμβο στο μεγάφωνο.τώρα αν οδηγήσουμε την κεφαλη πάνω από ένα μεταλλικό αντικείμενο θα ακούσετε μια μεγάλη αλλαγή στον βόμβο.

οι ταλαντωτές εργάζονται στις συχνότητες 650.454 και 650.400 ΚΗΖ.μετά την μίξη παίρνουμε τις συχνότητες 650.454 ΚΗΖ , 650400 ΚΗΖ , 1300-854 ΚΗΖ  , 54 ΗΖ . με ένα φίλτρο χαμηλών συχνοτήτων κόβουμε όλες τις άλλες συχνότητες και μένει μόνο η συχνότητα των 54 ΗΖ που πλέον την ακούμε στο μεγάφωνο .τώρα αν πλησιάσουμε κάποιο μεταλλικό αντικείμενο στο πηνίο ανίχνευσης θα δούμε τον ήχο των 54 ΗΖ να γίνεται 40 ΗΖ. ανιχνευτης μεταλλων 2_0002abcd

και οι δυο ταλαντωτές είναι ολόιδιοι και στο μόνο που διαφέρουν είναι στα πηνία. το πηνίο ανίχνευσης αποτελείται από 20 σπείρες Νο 28 οι οποίες τυλίγονται στην σχισμή του κόντρα-πλακέ που δείχνω πιο κάτω.για να μην επηρεάζεται από τις χωρητικές επιδράσεις του εδάφους περιμετρικά βάζουμε μια λωρίδα χαλκού την οποία και γειώνουμε στο σημείο γείωσης του πηνίου, καθώς και μια δεύτερη λωρίδα στο εσωτερικό μέρος πριν αρχίσετε να τυλίγεται το πηνίο [ ΒΛΕΠΕ Α1 ].σε περίπτωση που κατασκευάσετε τις σπείρες του πηνίου σε παράλληλη διάταξη θα έχετε τέλεια αποτελέσματα.

Τώρα το πηνίο του δέκτη είναι ένα απλό πηνίο το οποίο αποτελείται απο 20 σπείρες Νο 28 που τις τυλίγουμε σε ένα φερριτη ραδιοφώνου.οι σπείρες είναι τυλιγμένες σε ένα τουμπο πρεσπαν, για να έχουμε την δυνατότητα να μετακινούμε τον φερριτη ώστε ο δέκτης να μας συντονίσει στους 650,400ΚΗΖ.

τέλος ο πυκνωτής C1 πρέπει να είναι με άξονα για την σωστή ρύθμιση.η απόλυτη και σωστή ρύθμιση γίνεται πάντως με ένα συχνότερο.το ομοαξονικό καλώδιο από τον ταλαντωτή μέχρι το πηνίο είναι τύπου RG 58.Για πιο μεγάλη και σταθερή λειτουργία καλό είναι να τοποθετηθεί μια μπαταρία 12 βολτ 7,2 αμπερ.

κάποιος φίλος ζήτησε ενίσχυση του σήματος για μεγαλύτερο βάθος. στην θέση του Q1  τοποθετείστε ένα BD135 με μια μικρή ψήκτρα σε αυτό. αλλάζουμε την αντίσταση R1 470 Κ σε 10 Κ ,και την R3 από 3,3 Κ σε 470 ΩΜ. αυτή μόνο η αλλαγή θα μας δώσει έναν πολύ δυνατότερο ταλαντωτή για βάθος 3,5 μέτρων.υπέρ αρκετό για όλες τις περιπτώσεις

όπως είναι το σχέδιο ανιχνεύει σε βάθος 125 cm ένα κομμάτι νικελίου σε μέγεθος του ενός ευρώ…….. οι σπείρες των πηνίων θα πρέπει να είναι απολύτως σταθερές, δηλαδή να  μην μετακινούνται και ένας τρόπος είναι να περαστούν με βερνίκι μετασχηματιστών πολλές φορές μέχρι να γίνουν μια συμπαγή μάζα.

το όλο κύκλωμα πρέπει να είναι τοποθετημένο σε μεταλλικό κουτί για να μην επηρεάζεται από τυχαίες παρεμβολές σημάτων ΑΜ.

ανιχνευτης μεταλλων_0005aτομη πηνιουοι διαστάσεις και ο τρόπος κατασκευής του πηνίου ανίχνευσης .

πηνιο ληψεωςκαι αυτό είναι το πηνίο λήψεως,μεταβαλλόντας την θέση του πηνίου επάνω στον φερριτη ρυθμίζουμε την συχνότητα του δέκτη στους 650,400 και εκεί κολλάμε το πηνίο να μην μετακινείται. [ με λιωμένο κερί ].

από προσωπική εμπειρία πριν από πολλά χρόνια έχω να πω το εξής:

σε δική μου εξοχική κατοικία [ σε θάλασσα δίπλα ] και μέσα στον κήπο υπήρχε ένας τοίχος από μπετό πάχους 70 cm ύψος 2,30 μέτρα και πλάτος 3,20. μια βάση με δυο ατσάλινες μασίφ βέργες διαμέτρου 15 εκατοστών στην κορυφή. ήταν από τον πόλεμο του 40 και πρέπει να στηρίζονταν πυροβόλο όπλο στην κορυφή του. φέραμε  “σφυρί” για να το κατεδαφίσουμε επειδή εμπόδιζε στο παρκάρισμα αυτοκίνητων.όταν χτύπησε δυο/τρις φορές το σφυρί όλο το έδαφος τραντάζονταν δείχνοντας ότι υπήρχε από κάτω κενό.φοβούμενοι για τίποτα άσχημες εκπλήξεις δανείστηκα ανιχνευτή μετάλλων.εντοπίσαμε μέταλλο σε ένα σημείο και αλλάζοντας το σφυρί σε τσάπα, σκάβοντας σε βάθος 1,5 μέτρο βρήκαμε μια πόρτα και ένα θωρακισμένο δωμάτιο το οποίο ευτυχώς ήταν  παντελώς άδειο.μάλλον το χρησιμοποιούσαν για αποθήκευση οβίδων. με αυτό θέλω να πω για όσους ασχολούνται με το άθλημα ότι αντί για λίρες, χρυσό , πλατίνα…κλπ… μπορεί να βρεθείτε με κάποια ξεχασμένη νάρκη αγκαλιά κάνοντας παρέα με τον Άγιο Πέτρο.

ίσως λίγο προσοχή θα ήταν καλό.πάντως παίζοντας με το όργανο και αναλύοντας τα εντόσθια του είδα ότι είναι πολύ καλός ανιχνευτής για γραμμές σε τοίχους και σε σωλήνες της ευδαπ.και επειδή δεν συμπαθώ ιδιαίτερα τον άγιο Πέτρο, δεν μου έχει κάνει τίποτα ο άνθρωπος αλλά επειδή η ζωή είναι πολύ ωραία καλύτερα να είμαι λίγο μακριά του και να μου λείπει η γνωριμία του.

και το μπλοκ διάγραμμα…..

ανιχνευτης μεταλλων11α

ο ενισχυτής ήχου είναι το LM386 (δεν φαίνεται καλά στην φωτο… λογω τούβλων.)

ΥΓ.

το σχέδιο και οι αλλαγές  καθώς και ο τρόπος κατασκευής των πηνίων είναι από αρχεία  μου εκείνης της εποχής.το θέμα το ανέβασα γιατί σε αμερικανικό δορυφορικό κανάλι  έδειχνε άτομα τα οποία ψάχνουν  για μετεωρίτες οι οποίοι εισερχόμενοι στην ατμόσφαιρα από τις υψηλές θερμοκρασίες λιώνουν τα τυχόν μέταλλα και ο άνθρακας μετατρέπεται σε διαμάντι και μάλιστα μεγάλων διαστάσεων. τα ευρήματα τους από μετεωρίτες που είναι διάσπαρτα δίπλα από τους κρατήρες που έχουν δημιουργηθεί είναι πάρα πολλά.ένα άλλο γνώρισμα αυτών των κομματιών είναι ο πολύ μεγάλος μαγνητισμός που φέρουν. το πηνίο ανίχνευσης τους το είχαν μετατρέψει σε διαστάσεις 2,5 Χ 3 μέτρα για να σαρώνουν μεγάλες περιοχές.ασφαλώς θα είχαν μετατρέψει και τους ανιχνευτές. οι τιμές που έπιαναν από αυτά άρχιζαν από 90.000 δολάρια και άνω.πολλά από αυτά τα έχουν δώσει στην NASA για περεταίρω μελέτη.πάντως αυτό που ήταν αξιοπερίεργο ότι τα κομμάτια αυτά είχαν γίνει μια συμπαγή μάζα και τόσο σκληρή που τα έκοβαν σε ειδικά εργαστήρια με ειδικούς τροχούς τους οποίους ψύχουν με  υγρό.

προσοχή…. δεν γνωρίζω την νομοθεσία αλλά νομίζω ότι απαγορεύεται το ψάξιμο και η εκσκαφή στην Ελλάδα.

πριν καταλήξετε σε κάποιο τμήμα για……  τα περαιτέρω ενημερωθείτε πρώτα.

δεν φταίει πάντα  ο γράφων.

update  20/6/2014

επειδή βλέπω από τα στατιστικά ρεκόρ επισκέψεων για τον ανιχνευτή μετάλλου…..θέλω να πω τα εξής: ο ανιχνευτής μετάλλου δεν μπορεί να ανιχνεύσει χρυσό στην “φυσική” του μορφή όπως αυτός ευρίσκεται στην φύση. η συνηθισμένη του μορφή είναι σε ψήγματα πολύ μικρού μεγέθους τα οποία δεν ανιχνεύονται με ανιχνευτές…..εκτός και ψάχνετε άλλη τεχνητή παρασκευασθέντα μορφή. για να πάρετε μια ιδέα από εύρεση και εξόρυξη αυτού του μετάλλου παρακαλώ ανοίξτε την δορυφορική σας και πηγαίνετε στον ASTRA SATELLITE 19,2E τρασποντερ 12480V/27500  ….VPID:3327 APID:3328 και στο κανάλι DMAX το οποίο ανά 2 ημέρες περίπου δείχνει ντοκιμαντέρ από τις εξορύξεις χρυσού στην USA  @ CANADA  και παρακολουθείστε τον τρόπο, τους τόπους, και τα μέσα που χρειάζονται για την εξόρυξη. πάντως σε καμιά περίπτωση δεν χρησιμοποιούν ανιχνευτή μετάλλων, αλλά εκσκαφείς , μπουλντόζες, και ξέπλυμα των συλλεγομένων χωμάτων από ειδικά μηχανήματα.  20/6/2014 . j.m.

update 2/7/2014

ΠΡΟΣ p.qabr   Παναγιώτη  άσε τα λοττο και πως θα καταφέρεις να πάρεις τους 54 ΗΖ ……τώρα αν δεν μπορείς   εεεεεεε τι να κάνουμε…….  εκεί είναι που φαίνεται η ηλεκτρονική…..   τώρα όσο για το μάτι σου ότι τόσο τα βλέπεις ………..σου έβαλλα αυτό το πηνίο για δείγμα να δεις Γιατί  όπως αναφέρω αυτό είχε φτιαχτεί πριν από κάτι δεκαετίες και τότε δεν κρατήσαμε ψηφιακά αρχεία φωτο. επειδή ξέρεις τουλάχιστον με ποιον έχεις να κάνεις , όταν  επιστρέψω [γιατί δεν έχω τα αρχεία μου και τους κωδικούς μου μαζί για να σου στείλω το πρωτότυπο ……..ως τότε υπομονή……. και μην μου αγωνιάς για την μίξη των σημάτων αλλά πάνω από όλα μάθε να φτιάχνεις ταλαντωτές και μετά να συζητήσουμε την ολίσθηση και την ισχύ τους. όταν χρησιμοποιηθείς τον ΟΡΘΟΓΡΑΦΟ , επειΔΗΣ  ουδέποτε κοιτάμε τι γράψαμε ,και επειΔΗΣ τεχνικοί όροι δεν περιλαμβάνονται στο λεξικό μπορεί απο "στραβωμάρα" διωρθωσης να γράφουμε ασυναρτησίες…..  μέχρι τώρα σε όσα έγραψα έχω κάνει 5-6 λάθη ….βαριέμαι όμως να τα διορθώσω και πάμε πάρα κάτω…..

ΠΡΟΣ   petrosz1   ναι είναι φυσικά  να τρελαίνεται το συχνότερο και να δείχνε ότι θέλει και αυτό γίνεται σε δυο περιπτώσεις όταν ο ταλαντωτής έχει πολύ χαμηλό σήμα , η το συχνότερο δεν έχει την απαιτουμένη ευαισθησία [μπορεί και να έχεις πολύ χαλαρή σύζευξη].μπορεις καλλιστα να ξεκολλήσεις τον πυκνωτή των 3pF από την μια μεριά και να τον οδηγήσεις απ, ευθείας στην είσοδο του συχνομετρου,,,,συγνώμη συχνοτερου ήθελα να πω,,,,,για να σου δείξει την πραγματική συχνότητα. το ίδιο θα κάνεις και με  τον 100pF, μέχρι να φέρεις τους ταλαντωτές στην ίδια συχνότητα, και μετά ενώνεις τους πυκνωτές με το υπόλοιπο κύκλωμα.

p.qabr  θα έχεις όλο το pdf  μόλις θα έχω τους κωδικούς μου …………υπομονή μέχρι τότε φτιαχτό όχι τίποτε άλλο αλλά εκτίθεσαι, το ξέρω ότι ζηλεύεις Ο Γελαστούλης είναι αμήχανοςπου βρήκα τα κοιτάσματα του πρίνου…..Ο Γελαστούλης είναι αμήχανος συγγνώμη της καβάλας ήθελα να πω………καλό καλοκαίρι σε ΟΛΟΥΣΟ Γελαστούλης χαμογελάει πλατιάΟ Γελαστούλης χαμογελάει πλατιάΟ Γελαστούλης χαμογελάει πλατιά  ΚΑΙ ΣΥΝΤΟΜΑ ΘΑ ΣΟΥ ΒΑΛΩ ΤΗΝ ΣΥΧΝΟΤΗΤΑ ΜΕ ΑΚΡΙΒΕΙΑ……..ΑΛΛΑ ΕΙΠΑΜΕ………J.M.

έχω πει πολλές φορές ότι συζητάμε επί………πάγκου πάντα γιατί είναι γνωστόν ότι δεν μου αρέσει ούτε μου άρεσε ποτέ ο Πλάτωνας……….. και………

DSCN1592      DSCN1593DSCN1593      DSCN1597

DSCN1595      DSCN1599DSCN1602     DSCN1606

προσέξτε τους χρόνους  στις 3 τελευταίες φωτο   …….. είναι σε λεπτά και…..

όταν επιστρέψω τα υπόλοιπα……..τροφή για καλοκαιρινή σκέψη, PLL  ισχύος ΑΜ 5 W  διαμορφώνετε  κατά μετάθεση φάσεως  ώστε η ανίχνευση της διαφοράς των 2 φάσεων να μας δίνει το επιθυμητό αποτέλεσμα;;;;;;

καλό ξημέρωμα  σε όλους…

εδώ μια και δημιουργήθηκε το "θέμα" με την κριτική του Παναγιώτη θα πρέπει να συμπληρώσω και άλλα…..ο ανιχνευτής βασίζεται στην αρχή της υπερτεροδυνωσης ……δηλαδή….δηλαδης δυο σήματα υψηλών συχνοτήτων "μιγνυονται" στον μικτη και ο μικτης μας δίνει την διαφορά αυτών των δυο συχνοτήτων,  (στην πραγματικότητα η έξοδος απο τον μικτη περιλαμβάνει τις αρχικές συχνότητες μαζί με το άθροισμα και την διαφορά τους που είναι……..ΑΚΟΥΣΤΙΚΗ ΣΥΧΝΟΤΗΤΑ.

συχνότητες μέχρι τους 350 ΚΗΖ έδωσαν μικρές ευαισθησίες….και στους 450 ΚΗΖ ΜΕΧΡΙ τους 1,3 ΜΗΖ ΕΙΧΑΜΕ ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ,  όπου το πλέγμα του Faraday   πάνω από εκεί χάνει την αποδοτικότητά του. στους 650 ΚΗΖ είχαμε τα καλύτερα αποτελέσματα. τώρα όσο αναφορά την ισχύ….αυτό το κύκλωμα δεν είναι τίποτα άλλο από ένας αυτοταλλαντωτης   και σαν αυτοταλλαντωτης μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κάποιο πολύ μεγαλύτερης ισχύος τρανζίστορ ( είναι πάμφθηνα και σε μεγάλη ποικιλία μια και οι συχνότητες είναι κάτω από 2,5 ΜΗΖ) , και με αύξηση της τάσεως …..αλλαγή σε χοντρότερο σύρμα στο πηνίο , για πλάκα μπορεί να πάρετε και 5 βαττ αυτό όμως δεν σας βοηθά σε τίποτα μια και σε αυτό το βάθος δεν γίνονται ανιχνεύσεις.

τωρα για το ……..ΠΗΝΙΟ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΣΥΝΔΕΣΗ ΚΑΤΑ ΤΟΝ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ….

καινουργιες θεωριες παναγιωτη

βασικό είναι πρώτα να ελέγχουμε το σχέδιο ……(αν ξέρουμε…), μετά κοιτάμε να κατανοήσουμε τον τρόπο λειτουργίας και πως συμπεριφέρεται το κύκλωμα…..και τελικά το πραγματοποιούμε και  ΑΝ  ΕΧΟΥΜΕ ΤΙΣ ΓΝΩΣΕΙς  …..προβαίνουμε σε αλλαγές και τροποποιήσεις…. είναι πολύ εύκολο σε ΔΥΟ λεπτα να φτιάξετε τον ταλαντωτή ανίχνευσης  ακόμη και με πολύ φτηνά τρανζίστορ   …..τον μεταβλητό που χρησιμοποίησα εγώ για το λεγόμενο FINE TUNE και το σύρμα το οποίο το αγοράζετε με το κιλό και εξευτελιστικές τιμές από καταστήματα ηλεκτρονικών…..

DSCN1612  ανιχνευτης μεταλλων_0005aβγ

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ…….ειμαι μπερδεμενος;;;;;;;;;

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ για ποια παράφραση μιλάς;;;;; μήπως είμαι μογγολικός;;;;; αν ξεχάσω ένα γράμμα από το συχνότερο  λες να τραβά περισσότερα mA  η 6L6 , EL34;;; Ο Γελαστούλης είναι αμήχανος πολύ ζήλια βρε παιδί μου,,, πολύ….Ο Γελαστούλης κλείνει το μάτιΟ Γελαστούλης κλείνει το μάτιΟ Γελαστούλης κλείνει το μάτι

από συντακτικό δεν τα πας καλά….. από ειρμό σκέψεως …..χάλια,  ………

αυτό που με ΠΕΘΑΝΕ στην κυριολεξία είναι η επεξήγηση  για το μήκος του RG 58…….σε αντίθεση εσύ μας έλεγες ότι βάζουμε 5 κιλά κάθοδο, δέκα κιλά κάθοδο για τους 100MHZ …..και δυο ψάρια ,…ΑΣΕ ΠΟΥ ΕΙΜΑΙ ΚΑΙ ….ΛΟΤΑΡΙΣΜΕΝΟΣ…. κλπ…… μας πέθανες πανοοοοοοοο και δεν έχουν σφίξει οι ζεστές πανοοοοοοοοο, μιλάμε για 650ΚΗΖ πανοοοοοοοο, να είσαι καλά, είχα πολύ καιρό να γελάσω…..

να σου θυμίσω και το γνωστό  ΠΗΝΙΟ ΜΕΣΑΙΩΝ  το 2SA7 το θυμάσαι…….. βαλε αυτό, πέρνα ένα φερριτη στο κέντρο, άλλαξε τον πυκνωτή σε 500pF για να σου συντονίσει  και έλα να μας πεις τι βλέπεις;;;;;

εδώ …..στο σημείο αυτό πρέπει να πω δυο τρία πραγματάκια…….. θα προσβάλω άτομο αλλά ΠΡΕΠΕΙ…..Παναγιώτη εκτός του ότι είσαι άσχετος με το αντικείμενο της ηλεκτρονικής ….παραπληροφορείς και όχι μόνο σε αυτό!!!! όπως ότι και αυτοί υπερασπίζουν την πατρίδα τους……… αν θυμασε!!!!!! σε κάποιο ολογραφικό σχεδιο που είχες δημοσιεύσει με λυχνία ισχυος …σου είπα ότι ρίχνεις στο ανασταλτικο πλέγμα + 2.500 V  και θα φας την λυχνία στο κεφαλι….και απάντησες ότι είναι το μπλοκ διάγραμμα….εεεεε!!!!πάμε όμως  στο κύκλωμα…….έχουμε δυο ταλαντωτές από τους οποίους δεν χρειαζόμαστε σταθερότητα χρειαζόμαστε μια διαφορά στην συχνότητα μεταξύ των δυο ….είτε αυτή είναι 54 ΗΖ ,είτε είναι 120ΗΖ ,είτε είναι 250 ΗΖ είτε είναι 450 ΗΖ …..ΛΊΓΟ Μας ΕΝΔΙΑΦΈΡΕΙ . ΤΟ ΡΥΘΜΊΖΟΥΜΕ  ΟΜΩΣ ΣΤΟΥς 54 ΗΖ ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΥΠΟΦΕΡΤΟς Ο ΗΧΟΣ ΠΟΥ ΑΚΟΥΜΕ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΑ ΑΚΟΥΣΤΙΚΑ ΜΑΣ. ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΖΗΤΑΜΕ ΟΤΑΝ ΤΟ ΕΝΑ ΠΗΝΙΟ ΑΝΙΧΝΕΥΣΕΙ ΜΕΤΑΛΛΟ ΤΟΤΕ Η ΔΙΑΦΟΡΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΑΛΑΝΤΩΤΩΝ ΘΑ ΜΑς ΔΩΣΕΙ ΑΛΛΟΝ ΗΧΟ ΑΠΟ ΑΥΤΟΝ ΠΟΥ ΑΚΟΥΓΕς  ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟΤΟΝΑ.  καθόλου δεν μας ενδιαφέρει η συχνότητα  ……έχει όμως επιλεγεί γιατί σε αυτήν έχουμε τις λιγότερες παρεμβολές ……λόγω του ότι οι σταθμοί εκεί είναι ελάχιστοι ( ήταν μόνο κρατικοί …λόγω των μεγάλων κεραιών και ισχύος που χρειαζόταν π.χ. 150 KW). το άλλο προτέρημα είναι ότι ακόμη και αν το έδαφος είναι βρεγμένο η εξασθένηση και η ανάκλαση είναι ελάχιστη σε αντίθεση με τους στρατιωτικούς ανιχνευτές που είναι στους 3,5 ΜΗΖ  ως ΣΥΝΗΘΩς),,, αλλά είναι για διαφορετικούς λόγους σε αυτές τις συχνότητες οπότε δεν το συζητάμε….. τώρα αλλάζοντας τα πηνία μπορείς να πας σε όποια συχνότητα θες αυξάνοντας η μειώνοντας τις σπείρες. αν όμως επιλέξουμε από 1MC και πάνω το πιο πιθανό είναι να ακούμε μπουζουκάκια  …. και μια αφιέρωση στην ποπη.

( λέει εδώ το πηνίο ανίχνευσης του δέκτη)  ασφαλώς δουλειά του πηνίου του δέκτη είναι να ανιχνεύει την συχνότητα του πρώτου ταλαντωτή.

δεν έχω μπερδέψει καμία ποσότητα σπειρών, είναι 20 σπείρες   επάνω στο τουμπο που αποτελεί το πηνίο ανίχνευσης εδάφους,,,,,,,και 20 ρημαδες σπείρες επάνω στον φερριτη όπως εξήγησα ότι πρέπει να ρυθμιστούν.

UPDATE 4/7/2014 ΩΡΑ  1.39

Τελικά σε άκουσα….πήγα και εγώ απελπισμένος σε ένα προποτζιδικο εδώ στο german ,οχι τιποτα αλλο αλλα δεν ειχα λεφτα για μια καρτα γραφικων να σου ζωγραφίσω το πηνίο του δεύτερου ταλαντωτή που λέμε…..στάθηκα τυχερός και τους πήρα μπόλικα…. τώρα πρέπει να βρω τρόπο να τα κρύψω απο την εφορία , και πήρα και μια κάρτα ( λίγο ακριβή ρε παιδί μου) για να σου φτιάξω το πηνίο……..

είναι αυτό

πρόσεχε σε παρακαλώ μην μπερδευτείς με την ορθογραφία  στις σπείρες….. είναι 20. μόνο εάν βάλεις το στρογγυλό φερριτη …..σε περίπτωση που βάλεις τον πλακέ φερριτη  τότε βαλε 5-6 σπείρες επιπλέον…….μου άρεσε πολύ η χωρητικότητα του RG 58 …..ξετρελάθηκα που άλλαξαν οι νόμοι της φυσικής πάλι και έχουμε πλέον l/2 , l/4  κλπ……συντονίζει η γραμμή τώρα;;;;Εάν διακόψεις τον ταλαντωτή με τον φερριτη, και αφήσεις μόνο του τον ταλαντωτή με το πηνίο το ρημάδι της ανίχνευσης ψηλά στον αέρα…..και στείλεις τον ΜΗΤΣΟ με τρανζίστορ θα σου φωνάζει ο ΜΗΤΣΟΣ από τα 50 μέτρα  ……πέντε στα πέντε ωρεεεεεεε…. είναι αυτό το ρημάδι τα 5 V PEAK/PEAK  που γράφω, και εάν βάλλουμε έναν παλμογράφο στα άκρα του πηνίου ανίχνευσης θα δούμε ένα ωραίο αδιαμόρφωτο ημίτονο φέρον το ρημαδιιιιιι το οποίο εκπέμπεται προς την γη για να βρούμε μια χειροβομβίδα η οποία θα μας απαλλάξει απο την …………. σου. και αν ρίξουμε στον ταλαντωτή μεγαλύτερη τάση …..αλλά άστο καλύτερα χαλάσαμε πολύ μελάνι, αλλά δικαίως.

πρώτον δεν παίζω λόττο ….δεν ασχολουμε ποτέ με την μπαλλα ,  γιατί άποψή μου είναι ότι με αυτά ασχολούνται οι φτωχοί τω πνεύματι…..και τελευταίο δεν γυμνάζομαι γιατί είμαι στυλακι 65 κιλών.

στο επόμενο θα απαντήσω για την σύνδεση του πηνίου ανίχνευσης……….εδώ το μόνο που πρέπει να πω είναι οτι πρέπει αμέσως να επισκευτης οφθαλιμιατρο γιατί έχεις καταρράκτη , και μετά να ξαναπάς στο σχολείο γιατί δεν ξέρεις τι σου γίνεται.

το συχνομετρο χρειάζεται , πρώτον για να δει αν ταλαντώνει κάπου ο ταλαντωτής του ….γιατί μπορεί κάλλιστα να ταλαντώσει στους 470 ΚΗΖ ( εκτός παντας) οπότε πως θα το δει:::;;

οι περισσότεροι δέκτες δεν έχουν πλέον , έστω και αν είναι ψηφιακοί S-METER για να μπορέσει να κεντράρει τον ταλαντωτή του, όπως επίσης είναι αδύνατον να έχουν δέκτη με αυτό το θαυμάσιο όργανο 10-0-10 που βλέπω εγώ την ένταση του σήματος αλλά και τις πλευρικές σε οποιοδήποτε σήμα και πατώντας ένα άλλο κουμπάκι σου δείχνει και το ποσοστό διαμόρφωσης.

το RG58  ΑΣΧΕΤΕ  σε συνεργασία με το πηνίο συντονίζεται με τον ΡΙΜΑΔΙ μεταβλητό πυκνωτή. ΤΟ ΜΠΛΕΝΤΑΖ ΤΟΥ RG58  ΣΥΝΔΕΕΤΑΙ ΜΕ ΤΟ + ΚΑΙ ΜΕ ΤΟ ΕΝΑ ΑΚΡΟ ΤΟΥ ΠΗΝΙΟΥ……ΔΕΝ ΕΧΕΙΣ ΙΔΕΑ ΑΠΟ ΣΧΕΔΙΑΓΡΑΜΜΑΤΑ ….ΔΕΝ ΞΕΡΕΙΣ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ ΣΧΕΔΙΟ …..ΕΓΩ ΣΤΟ ΥΠΟΓΡΑΦΩ…..ΕΣΥ ΠΗΓΑΙΝΕ ΝΑ ΡΩΤΗΣΗς ΟΠΟΙΟΝ ΘΕΛΕΙΣ….. κάποιος αξιωματικός θα ξέρει να σου πει. ΜΑΣ ΠΕΤΑΞΕΣ ΧΑΜΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΣΧΕΤΙΛΑ ΣΟΥ ΕΛΕΟΟΟΟΟΟΣ.

ΤΕΛΟΣ σου απάντησα μέσω της δικιά μου σελίδας  για να μην μπορεί ο κωστας (μουτουλος) να τα σβήσει και αυτό γιατί ΘΕΏΡΗΣΑ ΑΚΡΩΣ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΟ ΝΑ ΜΕ ΠΑΡΟΜΟΙΑΖΕΙΣ ΜΕ ΜΑΙΜΟΥ ΠΟΥ ΠΑΙΖΕΙ ΛΟΤΤΟ ΣΤΑ ΚΑΦΕΝΕΙΑ. ΚΑΦΕΝΕΙΟ ΔΕΝ ΕΧΩ ΠΑΕΙ ΠΟΤΕ ΜΟΥ ΕΚΤΟς ΑΠΟ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΣΕ ΜΕΡΙΚΕς ΚΗΔΙΕς.

ΠΕΡΑΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΚΑΛΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ.

ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΟΥ 2014 ΓΙΑ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΟΥ IQ.

Έστω ότι έχουμε ένα DIP METER   LDM-815  σαν αυτό που έχω βάλει σε άλλα ποστ, βγάλουμε το χαμηλότερο πηνίο του και τοποθετήσουμε άλλο το οποίο συντονίζει έστω στους 1600 ΚΗΖ…..και έχει την μορφή που αναφέρω πιο πάνω (πηνίο ανίχνευσης) και θέτοντας τον κατάλληλο αριθμό σπειρών ώστε να έχουμε συντονισμό στους Π.Χ.1 600 ΚΗΖ εάν πλησιάσουμε ένα μέταλλο ο ταλαντωτής θα αποκλίνει από την συχνότητα του;;;;θα έχουμε ένδειξη στο όργανο πίνακα;;;;;;;;;;;

[ Η ΑΣΚΗΣΗ  βαθμολογείται με 4 ]

και πάμε στην απάντηση και αν θέλετε επ΄ευκαιριας να δούμε και…….ΑΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΩΣΤΟΙ ΤΕΧΝΙΚΑ……

DSCN1759DSCN1762DSCN1770DSCN1771έχουμε εδώ μια απάντηση σε όσα είπα πριν από λίγο……ένα τυχαίο πηνίο διαμέτρου και σπειρών …..απλώς και μόνο για να δούμε πως επηρεάζεται το πηνίο από ένα μέταλλο…. και αν φτιάξετε το πηνίο ως περιγράφεται πιο πάνω , με τις σπείρες, τις διαστάσεις ,και τον τρόπο που ανέφερα, και σε συχνότητες κοντά στους 650ΚΗΖ θα έχετε τα καλύτερα αποτελέσματα. το όργανο που βλέπετε είναι συντονισμένο στους 800ΚΗΖ , και παρουσιάζει βύθιση όταν ανιχνεύσει μέταλλο. Ο  συντονισμός του πηνίου και των δυο εν παραλλήλω πυκνωτών πρέπει να είναι στη συχνότητα που θέλετε. μετακινώντας το κατσαβίδι που βλέπετε έχουμε και αντίστοιχη μετακίνηση της βελόνας του οργάνου.  όσο μεγαλύτερη είναι η απόδοση (λογω κατασκευής και υπολογισμού του πηνίου ) τόσο λιγότερο ισχυρό ταλαντωτή θα χρειαστείτε για τα ίδια αποτελέσματα. αυτή είναι και η τελευταία ενημέρωση για το συγκεκριμένο θέμα που δημιουργήθηκε με τις φανταστικές θεωρίες του Παναγιώτη. σε τελική ανάλυση μας βγήκε σε καλό γιατί αποδεικνύω που βασίζεται μια ανίχνευση,ο τρόπος σκέψεως και η κατασκευή του κυκλώματος. προσοχή όταν διαβάζετε ένα σχέδιο, και όσοι δεν ξέρουν από σχέδιο να μην το υλοποιούν. ΚΑΛΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΣΑΣ……

ενημέρωση  6/1/2015

επισυνάπτω ορισμένες φώτο που δείχνουν τον τρόπο συλλογής χρυσού….

DSCN2458

DSCN2448

DSCN2452

DSCN2458

DSCN2460

DSCN2463

DSCN2461

όπως είπα και ποιο πάνω, είναι τόσο μικρά τα κομμάτια που δεν μπορεί να γίνει ανίχνευση με τον ανιχνευτή. χρησιμοποιούνται δε πολύ μεγάλες ποσότητες χώματος για την λήψη μιας μικρής ποσότητας χρυσού στην μορφή που βλέπετε, επίσης βλέπετε και τον τρόπο που γίνετε ο διαχωρισμός χώματος – χρυσού.

@ Χρήστο…….θέλεις ένα τέτοιο τρανζίστορ ……….

DSCN4858ααα      DSCN4859ααα  

ψυκτρα την διπλή σε μέγεθος, και δεν υπάρχει διαθέσιμο στο κοινό το τρανζίστορ λογω στρατιωτικών προδιαγραφών. κάποιο αντίστοιχο ίσως διατίθεται από την tomson…….

[[[[[το θέμα κλειδώνει εδω.]]]]]]

 

j.m.2

Advertisements