Καλό μεσημέρι….
Παραθέτω μια άλλη μετατροπή ενός φωτιστικού από μια λάμπα φθορίου 12w , που κάηκε και δυστυχώς δεν υπάρχει πλέον στο εμπόριο , σε φωτιστικό με Led.
Εδώ βλέπουμε το παλιό φωτιστικό όπως ήταν πριν….

led-fotistiko1

Στην παρακάτω φώτο βλέπουμε το εσωτερικό παλιό κύκλωμα ….

led-fotistiko2

Αφού έχουμε ξηλώσει ότι υπάρχει μέσα μια και δεν μας χρειάζεται πλέον , αφήνουμε μόνο τον διακόπτη που θα μας χρειαστεί για την μετατροπή . Στην παρακάτω φώτο βλέπουμε το γνωστό πλέον κυκλωματακι για την τροφοδότηση των Led , που είναι 2 σειρές από 21 Led συνδεδεμένα εν σειρά .Χρησιμοποίησα ένα πυκνωτή 1μf μιας και το φωτιστικό αυτό χρησιμοποιείται σε μέρος που δεν θέλω μεγάλη φωτεινότητα ,κάτι σαν κρυφός φωτισμός ας πούμε. Για περισσότερη φωτεινότητα μπορούμε να βάλουμε ακόμα ένα ίδιο πυκνωτή παράλληλα .

Εδώ βλέπουμε το κύκλωμα τοποθετημένο μέσα στο φωτιστικό καθώς και την μια σειρά των Led.

led-fotistiko4

led-fotistikoexo2

Τέλος οι υπόλοιπες φώτο είναι από διάφορες γωνίες για να φαίνεται η όλη μετατροπή

led-fotistikoexo3

Capten Scotty

led-fotistiko3 αbcdeΖ

στη θέση του κυκλώματος που περικλείεται με κόκκινο τοποθετείται η συστοιχία λεντοταινιων όπως το περιγράφει ο Scotty…….και να αυξήσετε τον εν σειρά  αριθμό λεντοταινιών σε περισσότερες θα έχετε το ίδιο αποτέλεσμα σε κατανάλωση αλλά περισσότερο φως. ( στην συγκεκριμένη περίπτωση , με τον υπάρχοντα πυκνωτή 4 ίδια κυκλώματα  λεντ εν σειρά θα μας δώσουν πολύ καλά φωτιστικά αποτελέσματα.)

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ απο john micros        22/11/2015

πρέπει να δούμε κάποια στιγμή και πως μπορούμε να κρατάμε σε χαμηλή θερμοκρασία τις λεντοταινείες. ένας πολύ απλός τρόπος είναι να τοποθετούνται πάνω σε φύλο αλουμινίου για την απαγωγή της θερμοκρασίας. από φίλο τυπογράφο προμηθεύθηκα ένα πολύ μεγάλο φύλο το οποίο το χρησιμοποιούν οι τυπογράφοι στην εκτύπωση των περιοδικών. περισσότερες λεπτομέρειες για το φύλο δεν μπορώ να δώσω γιατί δεν έχω ιδέα από τέτοιου είδους μηχανήματα εκτυπώσεων. έχει 150 cm X 120 cm διάσταση και το πάχος ενός χαρτιού εκτυπώσεων φωτογραφιών. αυτό που μας εξυπηρετεί σε αυτή την περίπτωση είναι ότι κόβουμε κομμάτι ακριβώς στις διαστάσεις που το θέλουμε ανάλογα την διαμόρφωση της επιφανείας και του σχήματος των λεντ. αλλά καλύτερα μερικές Φώτο……

DSCN3903

βλέπουμε τις μπάρες από τις λεντοταινιες να τοποθετούνται η μια δίπλα στην άλλη για να καλύψουμε όσον το δυνατόν περισσότερο χώρο και ταυτόχρονα δίνουμε όποιο σχήμα θέλουμε ……..

DSCN3907

βλέπουμε το λύγισμα που κάνουμε ώστε να πάρει το ανάλογο σχήμα και στην προκειμένη περίπτωση το σχήμα της χελώνας που φαίνεται στην Φώτο…

DSCN3908

η τιμή του πυκνωτή που τοποθετήθηκε για πλήρη φωτεινότητα είναι 2,2 uF, το σχέδιο είναι αυτό που δίνουμε πιο πάνω. ασφαλώς θα πρέπει το όλο κύκλωμα να είναι πλαστικοποιημένο και το αλουμίνιο τοποθετημένο με πλαστικούς αποστάτες ώστε να είναι ηλεκτρικά μονωμένο από το κέλυφος της χελώνας για τυχόν διαρροή ἤ ηλεκτρική επαφή με αυτό.

DSCN3905

η θερμοκρασία που σήκωσαν τα λεντ μετά από 30 συνεχείς ώρες λειτουργίας σε κλειστό χώρο είναι 2 βαθμοί περισσότεροι από την θερμοκρασία του σώματος. σε τέτοιες θερμοκρασίες ανεβαίνει πολύ το όριο ζωής των λεντ. για όσους δεν μπορούν να προμηθευτούν φύλο αλουμινίου, μπορούν να χρησιμοποιήσουν αλουμινένια κουτιά από αναψυκτικό αφού τα κόψουν κατάλληλα με ένα ψαλίδι.

@………@……..

DSCN3937   DSCN3939   DSCN3942DSCN3943 

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ     1/12/2015   john micros

εκεί που τα πράγματα αρχίζουν να δυσκολεύουν πολύ , είναι όταν έχουμε πολύ υψηλή υγρασία ἤ εάν τοποθετούμε το σύστημα μας σε νερό. η λύση είναι η εξ’ ολοκλήρου στεγανοποίηση του κυκλώματος με ειδική εποξική ρητίνη. μην διστάσετε να χρησιμοποιήσετε αυτόν τον τρόπο στεγανοποίησης ακόμη και όταν δεν έχετε υγρασία. το κύκλωμα μας γίνεται απολύτως ασφαλές για οποιαδήποτε άσχημη μεταχείριση………μερικές Φώτο……

DSCN3957       DSCN3959 

βλέπετε ότι όλα τα υλικά αποτελούν μια πλαστική μάζα αδιαπέραστη από το νερό…..

DSCN3961       DSCN3962 

πρόβλημα με θερμοκρασίες υλικών που τα έχουμε πλαστικοποιήσει , δεν θα συναντήσετε ούτε και κάποια δυσλειτουργία λογω ψύξης , το μόνο θέμα που προκύπτει είναι ότι το κύκλωμα μετά την πλαστικοποίηση δεν μπορεί να μετατραπεί .

το εν λόγω κύκλωμα δουλεύει συνέχεια μέσα σε νερό χωρίς κανένα πρόβλημα, χωρίς αυτό να αποκλείει και άλλες περιπτώσεις χρήσεως, όπως σε τοξικό περιβάλλον ἤ αντιεκρηκτικό  περιβάλλον.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 4/12/2015 john micros

DSCN3975

DSCN3974

DSCN3976

ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ ΚΑΙ ΕΠΕΚΤΑΣΗ   20/11/2016

ας συμπληρώσουμε και με μερικές Φώτο… μια συστοιχία  λεντ που όμως δουλεύουν στα 24 βολτ. με την εν σειρά συνδεσμολογία φτάνουν να δουλεύουν στα 240 v …….

DSCN5808ααα.

έχουμε εν σειρά 10 λεντοταινιες των 24 βολτ και 6 λεντ…….ΠΡΟΣΟΧΗ ….όλο το κύκλωμα ευρίσκεται σε υψηλή τάση και ΟΧΙ σε 24 βολτ αλλά σε 240 βολτ. Τα λεντ θα πρέπει να καλύπτονται από γυαλί …. και οι πυκνωτές που χρησιμοποιήθηκαν είναι δυο παράλληλα των 330 nF/400V…… για πλήρη ένταση φωτός.

DSCN5808ααα

και

DSCN5798

και

DSCN5797

john micros

Advertisements