δεν είναι λίγες οι φορές που βλέπω να δολοφονούν επαναφορτιζόμενες μπαταρίες , είτε από την χρήση εσφαλμένων /ακατάλληλων τροφοδοτικών, είτε από άγνοια για τον τρόπο φόρτισης.Για πολλούς είναι δύσκολη η κατασκευή ενός φορτιστή που περιέχει κυκλώματα προστασίας και ρυθμίσεων. αλλά η τοποθέτηση ενός απλού γλόμπου στο καλώδιο , νομίζω ότι είναι πολύ απλή υπόθεση.

Σε αυτήν την περίπτωση λόγω έλλειψης του κατάλληλου τροφοδοτικού συνδέουν απ’ ευθείας τα καλώδια με τους πόλους της μπαταρίας προσπαθώντας να ρυθμίσουν την τάση του τροφοδοτικού λίγο μεγαλύτερη από την πολική τάση της μπαταρίας , με αποτέλεσμα το αρχικό ρεύμα να είναι πολύ μεγάλο και συνέπεια αυτού είναι η ανάπτυξη μεγάλων θερμοκρασιών στις μπαταρίες …φούσκωμα …. και τελικά την καταστροφή τους, αν όχι κάποια έκρηξη του στοιχείου. ένας πάρα πολύ απλός τρόπος για την φόρτωση των μπαταριών, είναι να παρεμβάλλουμε εν σειρά ένα λαμπάκι πυρακτώσεως , 12V / 0,5 WATT όταν πρόκειται για μικρής χωρητικότητας μπαταριές που το ρεύμα που χρειαζόμαστε είναι μικρό, και ένα λαμπάκι πυρακτώσεως 12 VOLT / 5 WATT, όταν οι ανάγκες σε ρεύμα λόγω μεγάλης χωρητικότητας της μπαταρίας είναι αυξημένες.

DSCN4136

σε αυτή την Φώτο βλέπουμε δυο παράλληλες 18650 μπαταρίες να φορτώνουν με ένα απλό ΠΑΚ …..έχουμε εν σειρά το λαμπάκι που βλέπετε και το οποίο περιορίζει το αρχικό ρεύμα των άδειων μπαταριών, και επάνω σε αυτό καταναλώνεται η επιπλέον τάση που δίνει το τροφοδοτικό. κατά την έναρξη το λαμπάκι φωτοβολεί πολύ που σημαίνει η μπαταρία τραβά μεγάλο ρεύμα και όσο περνά η ώρα και η μπαταρία ανακτά το φορτίο της τόσο ελαττώνεται η φωτεινότητα του. αξίζει να πούμε εδώ ότι μπορούμε να επιλέξουμε και τον ρυθμό φόρτισης αυξάνοντας την τάση στο πακ για γρήγορη φόρτιση ΧΩΡΙΣ τον κίνδυνο καταστροφής ἤ εκρήξεως του στοιχείου ασφαλώς μέσα στα όρια του μεγίστου ρεύματος φόρτισης που δίνει ο κατασκευαστής. η παραπάνω τάση που θα διοχετεύσουμε καταναλώνεται επάνω στο λαμπάκι. η επιλογή στον τύπο του λαμπτήρα είναι βασική παράμετρος για το μέγιστο ρεύμα της μπαταρίας.

DSCN4137

εδώ ένα σετ μπαταριών το οποίο φορτίζει σε υψηλότερη στάθμη από αυτή που χρειάζεται κανονικά , και βλέπουμε το λαμπάκι να φωτοβολεί πολύ…το μόνο που κάνουμε είναι να κατεβάσουμε την τάση από τον κίτρινο διακόπτη του ΠΑΚ ώστε να έχουμε μικρότερο ρεύμα φόρτισης αλλά και μέσα στα πλαίσια που δίνει ο κατασκευαστής…..

DSCN4138

αποφεύγουμε με αυτόν τον τρόπο να δώσουμε πολύ μεγάλο ρεύμα κατά την έναρξη της φόρτωσης , και μπορούμε ακόμη να αρχίσουμε την φόρτωση ανάλογα τον τύπο της μπαταρίας από πολύ χαμηλά…..

DSCN4139

μπαταρίες που είναι εντελώς άχρηστες όπως αυτή στην παραπάνω Φώτο απλώς δεν θα σας ανάβει το λαμπάκι σε όποια θέση και να βάλετε τον ρυθμιστή………επίσης στο κέντρο και δεξιά βλέπετε ένα λαμπάκι μεγαλύτερης ισχύος το οποίο μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για όπου θέλουμε πολύ μεγαλύτερο ρεύμα φόρτισης.

DSCN4140

εδώ βλέπουμε την φόρτωση μιας Ni-MH AA 300mAh 1,2 V και το ΠΑΚ στην θέση των 4,5 βολτ. το ρεύμα που τραβά η μπαταρία είναι μεγάλο για αυτό και η μεγάλη φωτοβολία στο λαμπάκι,…. μπορούμε να χαμηλώσουμε την τάση για πιο αργή φόρτιση. μπορούμε επίσης να χρησιμοποιήσουμε και ένα μιλιαμπερομετρο εν σειρά με το λαμπάκι , για να έχουμε ένδειξη το πόσα μιλιαμπερ τραβά η μπαταρία κατά την φόρτιση. επιλέγουμε και την κλίμακα του οργάνου ανάλογα το μέγιστο ρεύμα που θα τραβήξουμε , και ασφαλώς προσέχουμε κατά την σύνδεση την πολικότητα του οργάνου. σε περιπτώσεις που χρειαζόμαστε ταχεία φόρτιση , ρυθμίζουμε το ρεύμα στο μάξιμουμ που δίνει ο κατασκευαστής της μπαταρίας που φορτώνουμε, αλλά να έχετε υπ ‘όψιν ότι σε γρήγορες φορτίσεις μειώνεται το όριο ζωής της μπαταρίας.

το κύκλωμα αυτό δεν αντικαθιστά τους ειδικούς φορτιστές αλλά είναι μια πρόχειρη  και ΑΣΦΑΛΗΣ λύση να μην δολοφονείτε τις μπαταρίες συνδέοντας τες απ’ ευθείας σε ένα ΠΑΚ ή σε άλλου είδους και τύπου τροφοδοτικά που δεν είναι κατάλληλα για τον τύπο μπαταρίας που χρησιμοποιείτε.

και το ηλεκτρονικό σχέδιο του φορτιστή….

φορτιστης 1Aβ

και μια άλλη παραλλαγή για φόρτωση μεγαλύτερης ισχύος μπαταρία με λαμπάκι 21 βαττ……εδω κάνουμε ταχεία φόρτιση …….

DSCN4144

το λαμπάκι είναι σβηστό με την μπαταρία πλήρως φορτισμένη, στην πραγματικότητα όμως εάν μετρήσουμε με όργανο έχουμε ένα ρεύμα της τάξεως των 25 mA…..περίπου.

DSCN4143

στον μετασχηματιστή βλέπετε ότι έχουν προστεθεί σπείρες ώστε να μας δίνει περίπου 23 βολτ για να μπορούμε να φορτώσουμε μπαταρία των 18 βολτ, και το λαμπάκι για προστασία από υπερβολικό ρεύμα.

 

john micros

Advertisements