θέλοντας να δώσουμε μια πλήρη επαγγελματική εμφάνιση σε έναν ενισχυτή μας απαραίτητο συμπλήρωμα της εξόδου είναι η ένδειξη ισχύος , είτε με λεντ είτε με αναλογικό όργανο. ίσως είμαι λίγο περίεργος σαν χαρακτήρας….παρ ‘ όλο που χρησιμοποιούμε κατά κόρον τα λεντ είτε σαν δείκτες καταστάσεων είτε σαν δείκτες στάθμης , ποτέ δεν τα συμπάθησα  τα θεωρώ ψυχρά και μη ακριβή, και τροποποιώ και τοποθετώ δείκτες εξόδου με αναλογικά όργανα. ίσως είναι πιο ρομαντικό η κίνηση της βελόνας σε σχέση με την μουσική , χωρίς να παραλείψουμε τον οπίσθιο φωτισμό του οργάνου που δίνει μια άλλη εικόνα. και το κύκλωμα μας…….

v-meter αναλογικα βab

έχουμε το κατάλληλο κύκλωμα με το οποίο μπορούμε να οδηγήσουμε τα δυο VU. η μια δίοδος 1Ν4148  που γειώνεται χρησιμεύει ώστε να γίνεται διπλασιασμός της τάσεως και να αποκοβει της αρνητικές τιμές. τα τριμμερ ρυθμίζονται με τον ενισχυτή στο 80% της ισχύος του για ένδειξη μηδέν στα όργανα. ασφαλώς η ρύθμιση είναι στο περίπου γιατί χρειάζεται γεννήτρια ακουστική και παλμογράφος για να ρυθμίσουμε την ένταση στο σημείο μηδέν όταν αρχίζει και ψαλιδίζει ο ενισχυτής. όταν έχουμε πολύ μικρό σε ισχύ ενισχυτή , π.χ. από ράδιο-CD αυτοκινήτου  μπορούμε να παραλείψουμε τις δυο αντιστάσεις των 10Κ που είναι με αστερίσκο για να μπορούν να διεγείρονται τα όργανα μια και η ισχύ αυτών των ενισχυτών είναι μικρή. η τιμή του πυκνωτή που είναι παράλληλα στο τριμμερ πρέπει να είναι μικρή ώστε το όργανο μας να έχει μικρή αδράνεια. ο οπίσθιος φωτισμός των οργάνων με μια σειρά από λεντ , …ότι χρώμα προτιμάτε ….θα σας δώσει μια άλλην εικόνα της εμφάνισης του ενισχυτή……

όπως είναι το κύκλωμα μας μπορεί να δουλέψει με ενισχυτές έως 250 W RMS . η σύνδεση γίνεται στο σημείο ένωσης των ηχείων.

και οι απαραίτητες Φώτο……

DSCN4221α       DSCN4222α

ίσως τα μεγάλα VU να είναι αλμυρά στην τιμή, αλλά αξίζει το έξοδο. εάν υπάρχει διαθέσιμος χώρος για την τοποθέτηση. επιλέξτε ένα μεγάλο μέγεθος γιατί εκτός από τις πληροφορίες δίνει μια διαφορετική εμφάνιση στον τελικό.

 

john micros

Advertisements