μετά από ένα χρονικό διάστημα μερικών μηνών λειτουργίας των λαπτοπ, σε εντελώς αντίξοες συνθήκες , κρίνεται ότι υπάρχει ανάγκη για καθαρισμό για την σωστή του λειτουργία. κακομεταχείριση δεν υπάρχει αλλά υπάρχει πολύ σκόνη και διάφορα αλλά υλικά που μεταφέρονται και κλείνουν τους αεραγωγούς . βγάζοντας τα καπάκια  και με την χρήση πεπιεσμένου αέρα καθαρίζουμε επιμελώς από σκόνες τον χώρο του επεξεργαστή και της ψύκτρας….

DSCN4240       DSCN4241

μπλοκάρουμε με ένα εργαλείο τα πτερύγια του ανεμιστήρα και καθαρίζουμε με πεπιεσμένο αέρα ,από σκόνες και τρίχες…

DSCN4239       DSCN4243 

καθαρίζουμε πολύ καλά με αέρα τις επαφές που κουμπώνουν οι μνήμες και οι άλλες πλακέτες προσέχοντας ταυτόχρονα να μην μείνει κάποια τρίχα σφηνωμένη στις επαφές η οποία με την τοποθέτηση των πλακετών θα μας δημιουργήσει πρόβλημα. δεν πειράζουμε καθόλου τις επαφές γιατί είναι πολύ μικρές και σε ελάχιστη απόσταση η μια από την άλλη και ενδεχομένως σε κακή μεταχείριση να βραχυκυκλώσουν μεταξύ τους. η πίεση του αέρα είναι που κάνει τον όλο καθαρισμό. όταν είμαστε σίγουροι ότι έχουμε απομακρύνει όλη την σκόνη από τις επαφές τοποθετούμε και πάλι τις πλακέτες στην θέση τους με πολύ προσοχή , και ασφαλώς δεν μας περισσεύουν βίδες από την στερέωση αυτών.

DSCN4242       DSCN4240 

στον χώρο του επεξεργαστή και της κάρτας γραφικών βλέπουμε την ψύξη και μεταφορά θερμοκρασίας στο ψυγείο μέσω χοντρών χάλκινων σωλήνων που περιέχουν ένα ειδικό υγρό για την μεταφορά της θερμοκρασίας στο ψυγείο. σε κανένα από τα λαπτοπ όλα αυτά τα χρόνια και μετά από πάρα πολλές ώρες λειτουργίας δεν χρειάστηκε να αλλάξουμε πάστα αν και αυτό πιστεύω ότι είναι ένα…. περισσότερο ψυχολογικό θέμα ορισμένων, παρά αναγκαιότητα.  στις δικες μας συνθήκες λειτουργίας , έχουμε πολύ σκόνη από καθαρισμό άλλων μηχανημάτων που συσσωρεύεται στο λαπτοτ . εκτός από το πληκτρολόγιο και τον χώρο της ψυκτρας που θα υπάρχουν σκόνες και τρίχες, τα υπόλοιπα είναι εντελώς καθαρά γιατί δεν έχουν επαφή με το περιβάλλον. για οικιακή ή χρήση γραφείου αυτοί οι χώροι είναι εντελώς καθαροί , οπότε το μόνο που έχετε να κάνετε είναι έναν καθαρισμό στο πληκτρολόγιο και στον χώρο του ανεμιστήρα και όλα αυτά εξωτερικά χωρίς να λύσετε τον υπολογιστή και με ανάποδο φύσημα όπως είπαμε. για την αλλαγή της πάστας νομίζω ότι είναι καθαρά ψυχολογικό θέμα διότι σε αντίστοιχα κυκλώματα και μάλιστα πολύ μεγαλύτερης ισχύος που χρησιμοποιούμε , εκτός από την αρχική τοποθέτηση πάστας και για πολλά χρόνια συνεχούς λειτουργίας δεν κάνουμε αντικατάσταση εκτός βλάβης του εξαρτήματος οπότε με την τοποθέτηση καινούργιου τοποθετείται και νέα πάστα σιλικόνης.σε περίπτωση αλλαγής της πάστας και για οποιονδήποτε λόγο, θα πρέπει να γίνει με πολύ προσοχή για την σωστή εξαγωγή και την επανατοποθέτηση για να μην προξενήσουμε ζημία στις βίδες και στον χαλκό. σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει οι πλάκες χαλκού να στραβωθούν, να πατήσουν μονόπατα, να μην έχουν καλή επαφή με όλη την επιφάνεια του επεξεργαστή, και γενικά κάθε στρέβλωση που θα έχει σαν αποτέλεσμα μικρότερη μεταφορά θερμοκρασίας από το εξάρτημα στην ψύκτρα. το συνεχές λύσιμο/δέσιμο θα δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα από αυτά που προσπαθείτε να λύσετε. εάν δεν τα πάτε καλά με τις επισκευές είναι καλύτερα να το δώσετε σε κάποιον ειδικό για τον καθαρισμό για να μην προξενήσετε ζημιά εκεί που δεν υπήρχε. δεν εξασκούμε μεγάλη πίεση είτε στις πλακέτες είτε στις βίδες γιατί τα μεγέθη είναι πολύ μικρά και πάνω από όλα δεν μας περισσεύουν βίδες. όσες βγάλαμε τόσες θα μπουν, γιατί εκτός από την στερέωση των πλακετών αποτελούν και την ηλεκτρική γείωση αυτών. η αντιστατική γείωση του σώματος μας κρίνετε επιβεβλημένη καθ’ όλη την διάρκεια καθαρισμού.

DSCN4244      DSCN4246 

η εξαγωγή του σκληρού και η τοποθέτηση του ιδίου η ότι άλλο θέλετε είναι μια πολύ εύκολη εργασία με την αφαίρεση δυο βιδών….και ο χώρος πολύ επαρκής. επίσης χρειάζεστε ειδικά κατσαβίδια για αυτήν την δουλειά και πρέπει να τα έχετε προμηθευτεί πριν αρχίσετε την επέμβαση.

ο καθαρισμός με πεπιεσμένο αέρα γίνεται αντίστροφα από την φυσιολογική ροη του αέρα για να διώξουμε τις τρίχες που έχουν διπλώσει στα πτερύγια της ψυκτρας…..

DSCN4260      DSCN4261

DSCN4264      DSCN4263 

το σπρέι πεπιεσμένου αέρα κάνει λιγότερη δουλειά και είναι ακριβή η χρήση του. χρησιμοποιήστε αέρα από αεροσυμπιεστή και εάν δεν υπάρχει μπορείτε να μεταφέρετε το λαπτοπ για καθαρισμό.

και μια εικόνα από την κατάσταση που επικρατεί από άποψη σκόνης σε δικά μας λαπτοπ σε διάστημα μιας περίπου ώρας………

DSCN4290        DSCN4293 

τέτοια ποσότητα σκόνης σε καμία περίπτωση δεν υπάρχει σε περιβάλλον οικίας η γραφείου.

john micros

Advertisements