ο πίνακας παροχής συνήθως τοποθετείται σε προστατευμένους χώρους από υγρασία. ενδέχεται όμως από δομική αστοχία του κτιρίου  και με διάφορους τρόπους να περάσει νερό και μάλιστα σε μεγάλη ποσότητα το οποίο εκτός από το επικίνδυνο της καταστάσεως δημιουργεί ζημιά και σε πολλές περιπτώσεις να εκδηλωθεί και πυρκαγιά. μια περίπτωση είναι και η ακόλουθη…..

DSCN4248       DSCN4250 

βλέπουμε ότι το νερό έχει περάσει μέσω των καλωδίων και έχει πλημυρίσει στην κυριολεξία τον χώρο των ηλεκτρονικών αυτοματισμών αλλά και τον χώρο των επαφών ισχύος. τα άλατα τα οποία έχουν συγκεντρωθεί στον χώρο των ηλεκτρονικών κυκλωμάτων βγάζουν εκτός λειτουργίας το κύκλωμα. στις επαφές ισχύος βλέπουμε μια προσπάθεια για δημιουργία……φωτιάς.

DSCN4251       DSCN4252 

βλέπουμε επίσης τον γενικό διακόπτη παροχής , λογω του νερού να σπινθηρίζει μεταξύ των δυο φάσεων και τελικά να καίει τις επαφές του διακόπτη. κατά την έναρξη αυτού του φαινομένου, δημιουργούνται σοβαρά προβλήματα στην παροχή από την δημιουργία κρουστικών υπερτάσεων, άκρως επικίνδυνες και καταστροφικές για τις συσκευές που δουλεύουν σε αυτές τις φάσεις όπως έχουμε πει και σε προηγούμενο ποστ που αφορά τις κρουστικές υπερτάσεις μεταξύ των φάσεων και είναι πολύ δύσκολες στην ανίχνευση γιατί χρειάζεται η συνεχή παρακολούθηση του δικτύου με ειδικά όργανα, τα οποία όμως όργανα χρησιμοποιούνται για άλλες ενδείξεις και όχι για παρακολούθηση δικτύου.

DSCN4252       DSCN4253

το πρώτο πράγμα που πρέπει να γίνει είναι η πλήρη στεγανοποίηση του πίνακα και των γραμμών παροχής. δεν έχει νόημα απλώς η αντικατάσταση των χαλασμένων εξαρτημάτων γιατί σε σύντομο χρονικό διάστημα θα παρουσιαστούν τα ίδια προβλήματα , αν όχι χειρότερα. μια άλλη κατάσταση που είναι επικίνδυνη είναι η επαφή με κάποιον από αυτούς τους βρεγμένους διακόπτες που βρίσκονται υπό τάση. το παρόν πρόβλημα εμφανίστηκε από σπασμένη υδρορροή, μέσα σε κολώνα, που βρήκε διέξοδο μέσω του τοίχου και κατά συνέπεια του πίνακα. θα πρέπει να γίνετε πάντα περιοδικός έλεγχος των πινάκων ιδίως μετά από ισχυρές βροχοπτώσεις, για τυχόν τέτοιας μορφής υγρασίας και έλεγχος των επαφών για τυχόν οξείδωση.

και δυο φωτο σε μεγέθυνση του προβλήματος………

DSCN4248α

DSCN4249α

και μερικές πληροφορίες για το κύκλωμα…..

έχουμε ATMEGA32,  FZE 1066G ,78C916T , τα οποία εάν ανοίξετε το PDF της  ΖΗΜΕΝΣ , θα έχετε όλο το σχέδιο των αυτοματισμών…… και μερικές Φώτο από την πλακέτα…

DSCN4254α       DSCN4259 

DSCN4257       DSCN4255

και ο προγραμματισμός του PLC γίνεται μέσω ταινιο/ λωρίδας από τον υπολογιστή στα κόκκινα πιν που φαίνονται στις Φώτο αφού πρώτα κάνουμε παρατεταμένο  RESET από το κόκκινο μπουτον……

DSCN4273       DSCN4274

και η αντικατάσταση όλης της μονάδας……….

DSCN4287       DSCN4283

DSCN4280       DSCN4281

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 15/4/2016

και μερικές φωτο από τον χώρο του πίνακα…..

DSCN4499      DSCN4501α 

στις επόμενες Φώτο βλέπουμε τις υγρασίες και τις σκουριές που παρουσιάζονται……

DSCN4517α     DSCN4518α

εάν κάνετε μεγέθυνση στις Φώτο θα δείτε ότι στο κάτω αριστερό σημείο θα δείτε την είσοδο του νερού που γίνεται από το ένα στήριγμα του πίνακα από την βίδα στηρίξεως που έχει τρυπήσει την υδρορροή………

το επικίνδυνο σημείο όπως βλέπετε , είναι ότι το νερό εμφανίζεται και στα πλαστικά μέρη των ασφαλειών.

DSCN4524      DSCN4523 

και σε αυτές τις δυο Φώτο την μεταγωγή από την τριφασική παροχή στην ηλεκτρογεννήτρια σε περίπτωση διακοπής ρεύματος. στο επάνω μέρος μέρος βλέπετε μια μπάρα που βραχυκυκλώνει τις τρις φάσεις που τροφοδοτούνται από την μονοφασική γεννήτρια πλέον. ασφαλώς η μεταγωγή σε αυτήν περίπτωση γίνεται χειροκίνητα.

 

 

Αντώνης Γ.

Advertisements