έναν ενισχυτή που έχουμε για να ακούμε… λιγάκι…. αξιοπρεπώς… μουσική  από διάφορες πηγές την ώρα της εργασίας , μεταξύ αυτών και από τους υπολογιστές …..αρνείται να τεθεί σε κατάσταση ΟΝ. η πρώτη σκέψη είναι ότι κάποια έξοδος βραχυκυκλώθηκε και έχουμε κάποια βλάβη στα τρανζίστορ εξόδου. μετά από έλεγχο των γραμμών είδαμε ότι όλα είναι συνδεδεμένα κανονικά, οπότε το μόνο που μένει είναι να βγουν τα καπάκια για να δούμε τι συμβαίνει…….

DSCN0357                DSCN0365 

και βλέπουμε τα κυκλώματα….μετά από προσεκτικό οπτικό έλεγχο σε όλα τα μέρη ισχύος του τροφοδοτικού και τελικού δεν υπάρχει η παραμικρή ένδειξη καψίματος η βλάβης εξαρτήματος. το πρώτο πράγμα που κάνουμε είναι να βρούμε το σημείο που διακόπτει η τάση ή τυχόν βραχυκύκλωμα. μεταξύ των δυο ηλεκτρολυτικών εξομάλυνσης υπάρχει ένας χάλκινος αστερίσκος , ο οποίος είναι και το κοινό μείον (-), οπότε το πρώτο πράγμα που κοιτάμε είναι η ύπαρξη των απαραίτητων τάσεων στα κυκλώματα ισχύος. και εδω αρχίζουν τα ωραία…..έχουμε τάση –35 βολτ αλλά δεν έχουμε την τάση των +35 βολτ. η πρώτη σκέψη είναι ότι υπάρχει βραχυκύκλωμα στο ένα σκέλος ή  η γέφυρα έχει αποκόψει την θετική τάση. επίσης ακούγεται ένας ελαφρός θόρυβος από τον ρελε ενεργοποίησης των τάσεων αναμονής /εισόδου.  μια επίπονη εργασία είναι να βγάλουμε όλη την πλακέτα ισχύος μια και πρέπει να αποσυναρμολογηθούν πολλές επί μέρους πλακέτες……… μεταξύ αυτών και ο μετασχηματιστής τροφοδοσίας.

DSCN0386              DSCN0388 

ένα μέτρο προστασίας που πρέπει να λαμβάνουμε σε όλες τις περιπτώσεις που κάνουμε κάποια εξαγωγή πλακέτας είναι να τοποθετήσουμε ένα ή περισσότερα κομμάτια υφάσματος μεταξύ πλακέτας και σασί , ώστε να μην έχουμε τυχαία επαφή κάποιου σημείου μέσω του οποίου θα αποφορτιστεί κάποιος πυκνωτής δημιουργώντας πρόσθετες βλάβες σε περίπτωση που κάποιο σημείο της πλακέτας έρθει σε επαφή με το σασί.  ελέγχουμε πρώτα τα τρανζίστορ εξόδου, τους πυκνωτές εξομάλυνσης , και τέλος την γέφυρα ανόρθωσης. τα μετρούμενα αποτελέσματα μας δείχνουν ότι όλα δουλεύουν σωστά και στο κύκλωμα εξόδου το οποίο είναι και το πρώτο ύποπτο, δεν έχουμε κανένα πρόβλημα.  για να είμαστε απόλυτα σίγουροι ότι το κύκλωμα εξόδου δουλεύει , με ένα εξωτερικό τροφοδοτικό δίνουμε τάση στους ηλεκτρολυτικούς και βλέπουμε ότι το κύκλωμα εξόδου δουλεύει κανονικά αλλά δεν έχουμε καμιά ένδειξη λειτουργίας των υπολοίπων κυκλωμάτων. κοιτώντας προσεκτικά το service manual της yamaha , το οποίο έχουμε φροντίσει να κατεβάσουμε πριν κάνουμε οτιδήποτε βλέπουμε ανυπαρξία της τάσεως των +5 βολτ οπότε η προσοχή μας στρέφεται στα κυκλώματα εισόδου της συσκευής………

DSCN0387         DSCN0367 a 

το κύκλωμα εισόδου και λειτουργίας του ON/OFF το βλέπουμε στις παραπάνω Φώτο…..και στα σημεία που δείχνουν τα βέλη έχουμε την βλάβη . και το service της εταιρίας……

tc 4013 bp 6A

στο σημείο που πρέπει να έχουμε υπό κανονικές συνθήκες λειτουργίας 7,9 βολτ έχουμε 2,1  και στις επαφές του ρελε στο κάτω άκρο με το κίτρινο περίγραμμα έχουμε 3,3 βολτ αντί της τάσεως των 10,1 βολτ. ο ρελες κατά την διάρκεια που πατάμε το μπουτον ενεργοποίησης προσπαθεί με αναιμικό τρόπο να τεθεί σε λειτουργία…..όπως βλέπουμε από το σχέδιο η τάση των +5 βολτ για τα κυκλώματα αναμονής / απεικόνισης παράγεται στο κύκλωμα αυτό. εδω θα πρέπει να πούμε ότι και να δώσουμε απ’ ευθείας τάση στον μετασχηματιστή δεν θα δουλέψει γιατί έχουμε απουσία της τάσεως των +5 βολτ που παράγεται από αυτό το κύκλωμα. οι τάσεις που δίνει ο κατασκευαστής στο σχεδιάγραμμα δεν υπάρχουν και βλέπουμε εντελώς διαφορετικά πράγματα έως παντελή απουσία. μια μέτρηση με παλμογράφο στην είσοδο του fet βλέπουμε ανυπαρξία παλμών. αφού κάνουμε έναν προληπτικό έλεγχο πυκνωτών και διόδων βλέπουμε…….. ο πυκνωτής να έχει αλλάξει τιμή…..η αντίσταση των 2,2Κ να έχει γίνει 5,76Κ και η αντίσταση 1ΜΩ να έχει γίνει 3,26 ΜΩ. οι αντιστάσεις αυτές είναι 1/8 W του βαττ και πολύ εύκολα αλλάζουν τιμή στο σημείο που είναι. η αλλαγή του ολοκληρωμένου TC 4013 BP  μαζί με τις αντιστάσεις κρίνεται αναγκαία. επίσης αλλάζουμε και τους ηλεκτρολυτικούς πυκνωτές μια και έχει δουλέψει το μηχάνημα πολλές χιλιάδες ώρες και ασφαλώς θα έχουμε απόκλιση τιμών. με την αλλαγή των παραπάνω το μηχάνημα τίθεται σε κανονική λειτουργία , και ο κύριος υπεύθυνος ήταν το TC 4013 BP.  εδω θα πρέπει να προσέξουμε πάρα πολύ γιατί……το κύκλωμα εισόδου βρίσκεται υπό υψηλή τάση, η ύπαρξη φάσεως του δικτύου είναι παντού , και πρέπει να γίνει απομόνωση του κυκλώματος αλλιώς με την προσπάθεια τοποθέτησης οργάνων μετρήσεως επάνω σε αυτή την πλακέτα ….θα ακούσουμε ένα ωραίο μπαμ ….και θα μας μείνει η πλακέτα και ίσως το όργανο…..για ενθύμιο.

η μέτρηση των τάσεων και η ύπαρξη των παλμών γίνεται με παλμογράφο , ως κοινό μείον (-) λαμβάνεται το σημείο με την παχιά διαγράμμιση (που φαίνεται στο σχέδιο ), το οποίο όμως δεν είναι μείον (-) σε σχέση με το σασί της συσκευής οπότε προσοχή ,να μην τα μπερδέψουμε γιατί θα πάρουμε εντελώς άσχετες μετρήσεις. ρίξτε μια ματιά στο PDF των κατασκευαστών για το TC 4013 BP το οποίο είναι ένα  DUAL D – TYPE  FLIP- FLOP…..

     TC 4013 DATA 1      TC 4013 BP DATA 2

 

http://www.datasheetcatalog.com/datasheets_pdf/T/C/4/0/TC4013BP.shtml 

θα πρέπει στην πύλη του fet  να έχουμε την ύπαρξη παλμών, για σωστή λειτουργία, σε περίπτωση που έχουμε θόρυβο τριγωνικής μορφής η απλώς θόρυβο τότε το TC 4013  δεν λειτουργεί με τα γνωστά αποτελέσματα. στα σημεία των μετρήσεων συνδέουμε μόνο πολύμετρο, εκτός του παλμογράφου, με μεγάλη εσωτερική αντίσταση γιατί σε αντίθετη περίπτωση όταν το πολυμετρο έχει χαμηλή αντίσταση θα έχουμε εναλλαγή των καταστάσεων και ίσως μπλοκάρισμα της λειτουργίας του κυκλώματος. σε κάθε περίπτωση το πρώτο που ελέγχουμε είναι εάν υπάρχει τάση τροφοδοτήσεως στο tc 4013 , από το γνωστό μας κύκλωμα με πυκνωτή και αντίσταση εν σειρά στο δίκτυο. σε περίπτωση που έχουμε βραχυκύκλωμα του TC 4013 έχουμε και απουσία αυτής της τάσεως τροφοδοσίας. σε όλες τις περιπτώσεις αναζητούμε την ύπαρξη παλμών και λογικών καταστάσεων από το PDF του κατασκευαστή.

και η πλακέτα εισόδου……

tc4013bp πλακετα 2ααα

tc4013bp 7

όλο το σημείο που περικλείεται με κίτρινο χρώμα έχει υψηλή τάση και δεν μπορούμε να κάνουμε μετρήσεις εάν δεν έχουμε τοποθετήσει μετασχηματιστή απομόνωσης 1/1 και το όργανο μέτρησης επίσης απομονωμένο γιατί η παραμικρή διαφορά τάσεως μεταξύ οργάνου και σημείων του κυκλώματος θα μας δημιουργήσει επί πλέον βλάβες.  η χρήση ΔΔΕ ασφαλώς και δεν είναι δυνατή όταν κάνουμε τέτοιες μετρήσεις και πρέπει να τίθεται εκτός λειτουργίας, και πάντα να έχουμε υπ’ όψιν ότι δουλεύουμε υπό τάση και πρέπει να λαμβάνονται όλες οι προφυλάξεις. είναι το λεγόμενο αδύνατο σημείο των παλμοτροφοδοτικων. η ύπαρξη του service manual ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΓΚΑΙΑ, αλλιώς δεν μπορούμε να κάνουμε καμιά μέτρηση και πάμε στα τυφλά. επίσης μετά την επισκευή πρέπει να μετρηθούν εκ νέου οι τάσεις σε όλα τα σημεία ώστε να είμαστε σίγουροι ότι δουλεύει μέσα στα πλαίσια που τον δίνει ο κατασκευαστής. τυχόν απόκλιση των τάσεων πρέπει να γίνει επανέλεγχος των εξαρτημάτων για τυχόν αλλοίωση της τιμής κάποιου εξαρτήματος.  ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ  να προβαίνουν σε τέτοιου είδους επισκευές άτομα που δεν είναι γνώστες αλλά να απευθύνονται σε κάποιον ειδικό , γιατί ίσως δημιουργήσουν ανεπανόρθωτη ζημιά στο μηχάνημα. το ότι ίσως σκοτωθείτε …μας αφήνει αδιάφορους γιατί δεν πρέπει να επεμβαίνετε .

η απαιτούμενη συνδεσμολογία του οργάνου πριν επιχειρήσετε οποιαδήποτε σύνδεση σε συσκευή με παλμοτροφοδοτικο.  είναι ακριβές αντίγραφο από το service manual  διαφόρων οργάνων μετρήσεως…… που δίνετε μαζί με τις οδηγίες χρήσεως για την ασφαλή χρήση  οργάνου -συσκευής- χρήστη.

απομονωση δικτυου 1 α

ένα άλλο σημείο το οποίο θα πρέπει να προσέξουμε κατά την σύνδεση οργάνου συσκευής είναι η τυχόν δημιουργία διαφοράς τάσεως μεταξύ οργάνου και κυκλώματος η οποία ίσως δημιουργήσει ζημιά στα κυκλώματα εάν δεν έχουν παρθεί τα απαραίτητα μέτρα. με την γενίκευση χρήσεως των παλμοτροφοδοτικων σε όλες γενικά τις συσκευές θα πρέπει να είναι μόνιμες πλέον οι προστασίες.

 

DSCN0382          DSCN0388 

DSCN0384       DSCN0383

οι γνωστές συνδεσμολογίες και τα πολύ γνωστά τρανζίστορ  2SC 4468 @  2SA1695 , που δουλεύονταν πολύ πριν από 5-7 χρόνια….. και από απόδοση πολύ καλή για τα χρήματα του. το θέμα της ύπαρξης παλμοτροφοδοτικου στην είσοδο αντί ενός απλού διακόπτη ON-OFF είναι για την αυτόματη ενεργοποίηση μέσω του κοντρόλ, σε δε σελίδα της εταιρίας αναφέρεται ότι η είσοδος της κεραίας FM πρέπει να είναι οπωσδήποτε γειωμένη για  τυχόν στατικά φορτία, αυτό όμως δεν μας απαλλάσσει από τις βλάβες των παλμοτροφοδοτικων που είναι επιρρεπή σε τέτοια θέματα . πολύ καλή απόδοση και χαμηλές θερμοκρασίες των τρανζίστορ ισχύος , παρ ‘ όλο που είναι σε περιορισμένο χώρο λειτουργίας με άλλα μηχανήματα από επάνω, αν και θα προτιμούσα μια πιο ογκώδη ψυκτρα για την έξοδο και ίσως ένας μικρός ανεμιστήρας για την ανανέωση του αέρα σε υψηλές εντάσεις.

το κόστος αγοράς  του ολοκληρωμένου είναι 0,52 ευρώ, και των υπολοίπων , αντιστάσεων και πυκνωτών 0,86 ευρώ. αναφέρω το κόστος των υλικών αντικαταστάσεως, γιατί πολλοί επικαλούνται λόγους υψηλής δήθεν τεχνολογίας , ΔΕΝ επισκευάζουν την πλακέτα και αγοράζουν έτοιμη με κόστος 48 ευρώ αγορά, οπότε μαζί με την εργασία ξεφεύγει από τα λογικά όρια….κόστους επισκευής.

DSCN0356       DSCN0360 

όπως βλέπουμε στην προ – τελευταία Φώτο υπάρχει ο απαιτούμενος χώρος για την τοποθέτηση δυο ανεμιστήρων διαστάσεων 10cm Χ 10cm  για την συνεχή ψύξη του σταδίου εξόδου, ώστε να κρατάμε σταθερά χαμηλά τις θερμοκρασίες. η τροφοδοσία των ανεμιστήρων μπορεί να γίνει μέσω ενός 7812 λαμβάνοντας θετική τάση από το κύκλωμα θετικής τροφοδοσίας του τελικού. η επιβάρυνση σε ρεύμα είναι απειροελάχιστη σε σχέση με τα αμπέρ που μας δίνει το τροφοδοτικό. ένα άλλο που παρατηρούμε είναι η ύπαρξη σε όλα τα μοντέλα ανατολικής προέλευσης η ψύκτρα να έχει πτερύγια εξτρά τοποθετημένα πάνω στο χοντρό αλουμίνιο. για όσους έχουν χρόνο και υπομονή ίσως θα ήταν σκόπιμο να αλλαχτεί με μια καλύτερης ποιότητας ψύκτρα.  πάντως μέχρι στιγμής δεν υπήρξε πρόβλημα θερμοκρασιών , αλλά το αναφέρουμε σαν μια επί πλέον βελτίωση. η τοποθέτηση κυκλώματος ώστε να ενεργοποιούνται οι ανεμιστήρες από μια θερμοκρασία και πάνω δεν το θεωρούμε απαραίτητο.

και ο ενισχυτής σε λειτουργία……….

DSCN0410       DSCN0405

σε απουσία ενδείξεων στο εμπρός πάνελ, κοιτάμε όσα έχω σημειώσει στο σχέδιο.

(Υ.Γ. Πάνω από όλα…… προσοχή στα χέρια σας όποια συσκευή και να ανοίγετε )

john micros

Advertisements