το συνηθισμένο…..πλέον πρόβλημα όταν αναγκάζουμε έναν πυκνωτή να φιλτράρει τάσεις υψηλών συχνοτήτων……..

DSCN0399αβ       DSCN0397αβ 

βλέπουμε το φούσκωμα στο πάνω μέρος του πυκνωτή, υψηλές θερμοκρασίες ώστε το πλαστικό περίβλημα να αλλάξει θέση και τελικά το σκάσιμο του πυκνωτή. στο πλαστικό καπάκι φαίνονται τα υγρά από τους δυο σκασμένους  πυκνωτές…..

DSCN0397α       DSCN0399α 

ένα από τα πλέον συνηθισμένα…….ατυχήματα των πάσης φύσεως παλμοτροφοδοτικών…..

το φαινόμενο αυτό παρουσιάζεται σε τέτοιου είδους τροφοδοτικά , γιατί μέσω των ηλεκτρολυτικών πυκνωτών πρέπει να γειωθούν σχεδόν τετραγωνικοί παλμοί που παράγονται από την ταλάντωση υψηλής συχνότητας των δυο MJE 17003. από την πρώτη στιγμή που το κύκλωμα τεθεί σε λειτουργία λογω της ύπαρξης αυτών των παλμών στα άκρα των πυκνωτών, ανεβάζουν πολύ υψηλότερες θερμοκρασίες από την νορμάλ λειτουργία που θα είχαν χωρίς την ύπαρξη αυτών των παλμών , με συνέπεια την μείωση πολύ της διάρκειας ζωής τους. οι δημιουργούμενοι παλμοί από την ταλάντωση των δυο τρανζίστορ έχουν περίπου την ακόλουθη μορφή και όχι επακριβώς, γιατί εξαρτάται η μορφή τους από το σχέδιο του κυκλώματος….

MJE 13007       MJE 13007 B 

ένας άλλος παράγοντας που καθορίζει το μήκος ζωής τους είναι η συχνότητα που αποκοβουν….. όσο υψηλότερη τόσο μεγαλύτερη είναι και η καταπόνηση. σε περίπτωση που δούμε ότι το κύκλωμα αρχίζει να συμπεριφέρεται περίεργα , μπορούμε να αλλάξουμε τους πυκνωτές ώστε να προλάβουμε την επερχόμενη βλάβη, η οποία αλλαγή εάν γίνει μόλις αντιληφτούμε ότι κάτι δεν δουλεύει σωστά θα μας γλυτώσει από το κάψιμο των τρανζίστορ ισχύος και ασφαλώς από την αχρήστευση όλης της πλακέτας.

και εδω ισχύει αυτό που έχουμε πει πολλές φορές….προσοχή στα χέρια σας αλλά και στις εμφανιζόμενες τάσεις γιατί φτάνουν κατά την ενεργοποίηση στα 1.100 V περίπου.

 

john micros

Advertisements