το δράπανο ή η κατσαβιδιέρα εάν θέλετε είναι το πιο χρησιμοποιούμενο εργαλείο. χρειάζεται συχνή φόρτιση λόγω της συνεχούς χρήσεως. υπάρχουν όμως φορτιστές και…..φορτιστές. βλέπουμε το εσωτερικό ενός απλού φορτιστή εμπορίου…….

DSCN4553α       DSCN4552α 

η μπαταρία έχει πολική τάση 16,8 Volt, και το τροφοδοτικό δίνει 20 volt , οπότε παρεμβάλουν μια αντίσταση ώστε η πτώση τάσεως στην αντίσταση , αφαιρούμενη από την τάση του τροφοδοτικού να έχουμε την πολική τάση της μπαταρίας……..

DSCN4551α       DSCN4549α 

το σετ περιελάμβανε δυο μπαταρίες από τις οποίες η μια έχει βραχυκυκλωμένα 3 στοιχεία με αποτέλεσμα το ρεύμα το οποίο διαρρέει την αντίσταση να είναι πολύ μεγάλο. έχουμε πολύ μεγάλες θερμοκρασίες και λιώσιμο στο πλαστικό καπάκι. η αντίσταση έχει τιμή 10 ΩΜ/2 W . για να μην έχουμε τέτοια φαινόμενα αντικαταστήστε την αντίσταση με ένα λαμπάκι 12V/5W, και θα δείτε ότι όταν η μπαταρία είναι άδεια θα φωτοβολεί πολύ, και όσο φορτίζει τόσο θα ελαττώνεται η φωτεινότητα και ασφαλώς και το ρεύμα φόρτισης. σε περίπτωση που η μπαταρία προς φόρτιση έχει βραχυκυκλωμένα στοιχεία τότε θα φωτοβολεί πολύ χωρίς να μειώνεται με τον χρόνο φόρτισης, αλλά και σε καμιά περίπτωση δεν θα έχουμε κάψιμο στην πλακέτα και στα πλαστικά. επίσης το ρεύμα που διαρρέει την μπαταρία δεν παίρνει μεγάλες τιμές. σε όλα αυτά τα χαμηλής τιμής τροφοδοτικά δεν έχουμε περιοριστές ρεύματος ή παρακολούθηση της πολικής τάσεως με ηλεκτρονικά κυκλώματα . καλό είναι να ανοίξετε το τροφοδοτικό για να δείτε τι κύκλωμα περιέχει, οπότε να ξέρετε πως θα αντιδράσετε . αυτού του είδους οι φορτωτές όπως ο ανωτέρω δεν πρέπει να τον αφήνετε να φορτώνει χωρίς παρακολούθηση, γιατί εάν έχετε  πολλά βραχυκυκλωμένα στοιχεία σε μια μπαταρία που βάλατε να φορτώσετε, είναι δυνατόν να προκληθεί φωτιά.

DSCN4542       DSCN4543 

το σύστημα με το λαμπάκι το έχουμε ξαναπεί, και προσφέρει πιο σωστή φόρτιση αλλά και μεγαλύτερη προστασία σε περίπτωση που έχουν βραχυκυκλώσει ακόμη και όλα τα στοιχεία.

ένας οπτικός έλεγχος στις μπαταριές για υγρά τα οποία έχουν βγάλει…….

DSCN4559       DSCN4558βββ 

στην 4558βββ βλέπουμε να έχουν βγάλει άλατα το μονωτικό χαρτί να λειώνει και ασφαλώς το σετ είναι άχρηστο. μια μέτρηση με βολτόμετρο η οποία μας δείξει πολική τάση μετά από φόρτωμα κάτω από την τάση που αναγράφει σημαίνει ότι η μπαταρία δεν κρατά φορτία.

DSCN4556βββ      DSCN4554βββ 

στην θήκη δεν έχουμε κανένα κύκλωμα παρά μόνο τις μπαταρίες.

για να μην πετάξουμε το δραπανο μπορούμε με καλώδιο να τροφοδοτήσουμε το δραπανο με την απαιτούμενη τάση. προσοχή όμως το τροφοδοτικό μας να δίνει πολλά αμπέρ γιατί τραβούν μεγάλα ρεύματα που φτάνουν και τα 6 αμπέρ σε ζόρισμα.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ @ ΕΠΕΚΤΑΣΗ 9/6/16

ο Κώστας δίνει μια ακόμη επέκταση στο θέμα τροφοδοσία και φορτιστές μπαταριών. εδω έχουμε να κάνουμε με ένα παλμοτροφοδοτικό  το οποίο δουλεύει στους 42 ΚΗΖ για να παράγει την απαιτούμενη τάση 12 – 18 βολτ ανάλογα την ρύθμιση για τον χρησιμοποιούμενο τύπο μπαταρίας …..και έχουμε….

κωστας 5       Κώστας 1 

εδω δεν έχουμε τον συνηθισμένο κλασικό μετασχηματιστή αλλά  έναν ταλαντωτή στους 42 ΚΗΖ[τυπικά] ο οποίος μέσω του κίτρινου μετασχηματιστή που βλέπετε παράγει την χαμηλή τάση .

η απομόνωση πρωτεύοντος / δευτερεύοντος είναι πλήρης και ΔΕΝ πρέπει να ληφθει κανένα μέτρο για γείωση του πρωτεύοντος ( απαγορεύεται αυστηρά ). [[[[ εάν προσπαθήσεις να βάλεις γείωση στο πρωτεύον, σε οποιοδήποτε σημείο εκτός από την πτώση του ΔΔΕ έχεις κάψει το κύκλωμα]]]]. οι ρυθμίσεις φόρτισης της μπαταρίας επιτυγχάνονται από δυο OPTO  που υπάρχουν και ρυθμίζουν τον ταλαντωτή για το πόση τάση πρέπει να δώσει και φυσικά αυξομειώνει το ρεύμα φόρτισης. θα γίνει μια επεξεργασία στις εικόνος για να δείξουμε ορισμένα σημεία…….

κωστας 4       κώστας 2

κωστας 5ΓΓΓ       κώστας 2ααα

Το κύκλωμα που περικλείεται με κόκκινο είναι το πρωτεύον κύκλωμα παράγωγής παλμών , και απαγορεύεται ΡΗΤΑ  η γείωση σε οποιοδήποτε μέρος αυτού του κυκλώματος. ΔΕΝ θα βάλεις γείωση για κανένα λόγο…..υπάρχει πλήρη απομόνωση με την μπαταρία και πλήρη ασφάλεια. ο χώρος με την πράσινη φατσουλα είναι ο ασφαλής χώρος μια και έχουμε χαμηλή τάση 12 βολτ και απομόνωση από το κόκκινο. το GP είναι δυο εγκοπές ώστε και υγρασία να έχει η πλακέτα να μην κάνει υπερπήδηση η υψηλή τάση στο δευτερεύον. τα C 1 , T 1 είναι τα φίλτρα εισόδου πολύ κοινά για σπινθηρισμούς και ΕΜΙ . το Τ 1 είναι το τρανζίστορ ισχύος των παλμών. τα ΟΡΤΟ κάνουν την απομόνωση και ταυτόχρονα δίνουν εντολές για το επίπεδο φόρτισης. Τ R 2 τρανζίστορ ισχύος που ρυθμίζει το ρεύμα φόρτισης. προσοχή χρειάζεται σε περίπτωση βραχυκυκλωμένων στοιχείων να δίνει τάση εν κενό αλλά με φορτίο την μπαταρία να γονατίζει οπότε γίνεται αλλαγή με καινούργιο. έχει μεταβληθεί το hfe κατά μερικές εκατοντάδες…σπάνια περίπτωση γιατί επεμβαίνουν τα ΟΡΤΟ , αλλά την συναντάμε.

C 2, C3, C4 πρέπει να ελέγχονται τακτικά για φούσκωμα ιδίως οι 3, 4 , γιατί όταν έχουν χάσει χωρητικότητα ανοιγοκλείνει η τάση φόρτισης σαν αλαρμ αυτοκινήτου(βασικό, συνηθισμένη βλάβη).

ΠΟΥΘΕΝΑ δεν βάζεις γείωση….είναι απολύτως ΑΣΦΑΛΕΣ φτάνει να είναι μέσα στην πλαστική ΘΗΚΗ.

εάν το ρίξεις όλο μέσα σε νερό ενώ τροφοδοτείται από 230 τον λόγο έχει ο ΔΔΕ.

[[[[ είναι από τα αξιόπιστα τροφοδοτικά και δεν πρέπει να το φοβάσαι ]]]]

γείωση βάζουμε όταν έχουμε μεταλλικά καπάκια για να προφυλάξουμε το μηχάνημα από παρεμβολές κάθε είδους, μια και με τα παλμοτροφοδοτικα έχουμε πλήρη απομόνωση από το δίκτυο της συσκευής . εάν υπάρχει σούκο πρίζα σε κάποιο τότε εσωτερικά γειώνουν δυο varistor και δυο πυκνωτές για προστασία από υπερτάσεις .

ελπίζω να σε κάλυψα……

 

john micros

Advertisements