Οι διακοπές δεν είναι απλώς χρόνος για να ξεφύγουμε απο την καθημερινότητα αλλά και ο κατάλληλος χρόνος για την δημιουργία βλαβών. Ένας ενισχυτής που χρησιμοποιείται για την ενόχληση των γειτόνων από τις αγριοφωνάρες των πιτσιρικάδων , που νομίζουν ότι έχουν μελωδική φωνή, εκτός αυτού για………. καλύτερη ψύξη του ενισχυτή έριξαν και…… καφέ. Και το αποτέλεσμα………

DSCN5315αβ

Το αποτέλεσμα είναι να καεί το ολοκληρωμένο εξόδου , και στην συνέχεια να συμπαρασύρει σε βραχυκύκλωμα το τροφοδοτικό.

DSCN5319      DSCN5323  

Βλέπουμε τα υπολείμματα του καφέ στο πίσω μέρος , και ο ενισχυτής θα πρέπει να πλυθεί πριν γίνει οποιαδήποτε άλλη εργασία. το κύκλωμα εξόδου αποτελείτε από το TDA 7265 που μας δίνει 20 βαττ ανά κανάλι. Το ολοκληρωμένο σήκωσε πολύ υψηλές θερμοκρασίες και έχει συμπαρασύρει και αλλά υλικά στην καταστροφή. Τα υλικά που πρέπει να αλλαχτούν είναι…….

DSCN5319αB

Το ολοκληρωμένο TDA 7265 , οι δυο ηλεκτρολυτικοί των 10uF, και ο 1uF , οι οποίοι σίγουρα με το βραχυκύκλωμα έχουν δεχτεί ανάποδη τάση. Επίσης πρέπει να αλλαχτούν οι δυο πυκνωτές  3300uF/35V που βλέπουμε στο κάτω μέρος να έχουν βγάλει υγρά . Πιο αριστερά υπάρχουν δυο αντιστάσεις των 820 ΩΜ 1/4 W που έχουν καρβουνιάσει από το βραχυκύκλωμα του ολοκληρωμένου. επίσης έχουμε βραχυκύκλωμα στην μια zener των 12 V /1W με αποτέλεσμα να έχει βρεθεί σε βραχυκύκλωμα η αρνητική τάση των 12 βολτ. Με το βραχυκύκλωμα της μιας zener , χάνουμε την μια τάση, αλλά έχουμε και δυο καμένες διόδους ανορθώσεως 1Ν5404 , αποτέλεσμα όλων αυτών είναι να έχουμε και τις δυο ασφάλειες καμένες στην τροφοδοσία.

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουμε είναι να βγάλουμε το βραχυκυκλωμένο ολοκληρωμένο, και ένας πολύ εύκολος τρόπος είναι να κόψουμε τους ακροδέκτες αφού ξεβιδώσουμε την ψυκτρα και το ολοκληρωμένο……….

DSCN5322αBΜε τον κόφτη κόβουμε όλους τους ακροδέκτες , έτσι μπορούμε μετά παρά πολύ εύκολα να αφαιρέσουμε τα υπόλοιπα κομμάτια ώστε να ανοίξουν οι επαφές για να δεχτούν το καινούργιο ολοκληρωμένο, χωρίς να κάνουμε χρήση τρόμπας, φυτιλιού  ή  χρήση αναρροφητικού κολλητηριού ζεσταίνοντας υπερβολικά τις νησίδες κατά την αναρρόφηση. Είναι ένας τρόπος να αποφύγουμε να ξεκολλήσει ο χαλκός από την πλακέτα. Αποφεύγουμε πάντα σε τέτοιου τύπου (μεγέθους ) ολοκληρωμένα την αποκόλληση όλων των πιν ταυτόχρονα. Κατόπιν  το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουμε ( χωρίς να έχουμε τοποθετήσει καινούργιο ολοκληρωμένο ), είναι να αποκαταστήσουμε τις τάσεις τροφοδοσίας αλλάζοντας τα καμένα υλικά. Αφού επαναφέρουμε την ομαλή λειτουργία  του τροφοδοτικού , και δεν έχουμε εκ νέου κάψιμο ασφαλειών, μετρούμε την τάση με βολτόμετρο στα άκρα των καινούργιων zener ,εάν έχουμε τα +-12 βολτ. ακολούθως μετράμε την τάση στα άκρα των δυο μεγάλων ηλεκτρολυτικών την οποία και θα βρούμε λίγο μεγαλύτερη από αυτή που δίνει ο κατασκευαστής , αλλά είναι φυσιολογικό μια και δεν υπάρχει φορτίο ….το ολοκληρωμένο ώστε με το μικρό ρεύμα που το διαρρέει να φτάσει η τάση στα κανονικά επίπεδα. κατόπιν με μια γεννήτρια AUDIO δίνουμε ένα ακουστικό σήμα σε κάθε επιλεγμένη εκ των προτέρων είσοδο, και με τον παλμογράφο σε λειτουργία βλέπουμε εάν έχουμε το ίδιο αλλά ενισχυμένο σήμα στα πιν 7 και 11. εάν δεν υπάρχει σήμα ἡ  υπάρχει ακανόνιστος θόρυβος, τότε θα πρέπει να αλλαχτούν και τα ολοκληρωμένα τα οποία αποτελούν τις προενισχυτικες βαθμίδες γιατί έχουν καεί. σε περίπτωση που έχουμε κανονική απεικόνιση του σήματος εισόδου αλλά ενισχυμένου στα 7 και 11 τότε είμαστε σε θέση να τοποθετήσουμε το καινούργιο ολοκληρωμένο στην θέση του. απαραίτητη προϋπόθεση η τοποθέτηση καινούργιας πάστας σιλικόνης, της μονωτικής μίκας , αλλά και της μονωτικής ροδέλας.

DSCN5314α

αφού δώσουμε τάση στο κύκλωμα , το πρώτο πράγμα που μετράμε είναι στην υποδοχή των μεγαφώνων ( χωρίς μεγάφωνο συνδεδεμένο ), η τάση μας να είναι μηδέν (0). Τάση μας εμφανίζεται με το συγκεκριμένο σχηματικό όταν υπάρχει βλάβη στο ολοκληρωμένο.

Μπορούμε ακόμη ,  να τοποθετήσουμε το TDA 7264 στην θέση του TDA 7265 . προσοχή μόνο θα πρέπει να δώσουμε ώστε στο TDA 7264 τα πιν 8 και 10 θα μείνουν ασύνδετα. Βάσει του κατασκευαστή το TDA 7265  μπορεί να δουλέψει σε σύνδεση γέφυρας και να μας δώσει τα ακριβώς διπλά βαττ. Δηλαδή μονοφωνική έξοδο και τοποθετούμε το ηχείο στις δυο μπόρες με τα συν (+).

Είναι από τους πιο απλούς ενισχυτές χαμηλής ισχύος και ευρείας χρήσης. οι τιμές των υλικών είναι τυπωμένες στην πλακέτα , οπότε έχετε τις τιμές των υλικών ακόμη και εάν καούν και δεν βλέπετε τον χρωματικό κώδικα.

Από τον κατασκευαστή έχουμε το σχεδιάγραμμα…..

 

http://www.st.com/resource/en/datasheet/tda7265.pdf

TDA 7265 AAA και τα πιν

TDA 7265 BBB 

Εάν διαβάσουμε όλο το pdf του κατασκευαστή θα δούμε ότι το συγκεκριμένο ολοκληρωμένο μπορεί να δουλέψει και με απλή αλλά και με συμμετρική τροφοδοσία. Ενδιαφέρον επίσης είναι να ρίξετε μια ματιά στις καμπύλες απόκρισης του ολοκληρωμένου , οι οποίες είναι περισσότερο από καλές σε συνάρτηση με το κόστος του.

Στο κύκλωμα της επιλογής πηγών  συναντάμε δυο dual operational amplifier  RC 4558 της texas instruments , που αποτελούν τις βασικές προενισχυτικές μονάδες και με επιλογή της ευαισθησίας ανάλογα την επιλεγόμενη είσοδο. Τα αναλυτικά χαρακτηριστικά και την απόδοση μπορείτε να τα αναζητήσετε στα PDF της Τ.Ι. (texas instruments ).

Στην άλλη μεριά έχουμε μια πολύ ωραία σχεδιαστική λύση για πολλούς. …..έχουμε την κλασική ενίσχυση του μικρόφωνου με ένα διπλό RC 4558 D , και την παραγωγή του ECHO για τα δυο μικρόφωνα που επέχουν θέση KARAOKE. Το ολοκληρωμένο που αναλαμβάνει να παράγει το echo , είναι το CD 2399 GP . Mια γρήγορη ματιά στα PDF  των φίλων μας Κινέζων  βλέπουμε το ακόλουθο σχέδιο……

CD 2399 AAABBB

Είναι ένα πολύ ωραίο σχέδιο για την παραγωγή των επαναλήψεων και το ποσοστό βάθους. Στην πρόσοψη συναντάμε μόνο το ποτενσιόμετρο των 50Κ το οποίο ρυθμίζει το ποσοστό των επαναλήψεων . Στο πιν 6 του ολοκληρωμένου βρίσκουμε μια αντίσταση 20Κ και μια 4,7 Κ εν σειρά , και είναι αυτές που την ουσία ρυθμίζουν τις επαναλήψεις σε αριθμό , και υπάρχει προκαθορισμένη ρύθμιση. Είναι η ηλεκτρονική παραγωγή επαναλήψεων και βάθους και δεν έχει καμιά σχέση με την αντίστοιχη των ελατηρίων,…… τελείως διαφορετικά πράγματα.

[[[Σήμερα μάθαμε και κάτι άλλο…..πως μπορούμε με ένα ολοκληρωμένο να έχουμε ECHO]]]]

ΠΙΘΑΝΕΣ ΒΕΛΤΙΩΣΕΙΣ

Στην τροφοδοσία έχουμε ασφάλειες των 2 αμπέρ, σαν μέγιστο ρεύμα  που μπορεί να τραβήξει το ολοκληρωμένο, ενώ στο pdf  βλέπουμε ότι το μέγιστο ρεύμα είναι τα 4,5 Αμπερ. Με την πρώτη ματιά έχουμε έναν μετασχηματιστή ο οποίος μάλλον δεν θα μπορεί να δώσει το ρεύμα των 4,5 αμπέρ , αυτό βέβαια εξαρτάται και εάν ο ενισχυτής υπεροδηγήται ώστε να φτάσει τα μέγιστα. οπότε δίνουμε ένα σήμα με γεννήτρια σε μια είσοδο και μετράμε το ρεύμα που τραβά το ολοκληρωμένο σε πλήρη ισχύ. Το άλλο έχει να κάνει με το φίλτρο τροφοδοσίας , το οποίο θα έπρεπε να έχει πολύ μεγαλύτερη χωρητικότητα για καλύτερο φιλτράρισμα και καλύτερη σταθερότητα τάσεως σε απότομες εντάσεις.

δυο ευτελούς τιμής ανεμιστήρες (3 ευρώ) , 5Χ5 cm , για την ψύξη του ολοκληρωμένου , μια και η μόνη ανανέωση αέρα έρχεται από τις κάτω οπές ίσως θα ήταν χρήσιμη.

Αρχίζει και μου αρέσει όλο και περισσότερο η ιδέα για τοποθέτηση τέτοιων ενισχυτών , με ένα ζευγάρι ηχεία, από αυτά που συνήθως χρησιμοποιούμε (2+1) , και που πάντα έχουν πολύ χειρότερη απόδοση λόγω μεγέθους.

Και κάτι τελευταίο που θα πρέπει να έχουμε πάντα υπ’ όψιν………

DSCN5327α

Θα πρέπει να έχετε προσέξει ότι  σε όλα τα ποτενσιόμετρα, το εξωτερικό μεταλλικό κέλυφος είναι ενωμένο με ένα σύρμα το οποίο ακολούθως γειώνεται. αυτό γίνεται για να αποφύγουμε,  τα ποτενσιόμετρα να λαμβάνουν θορύβους του περιβάλλοντος αλλά και την αποφυγή βόμβων από τα τροφοδοτικά ή από το δίκτυο. Τεχνική την οποία πρέπει να εφαρμόζουμε σε όλες του ιδίου τύπου κατασκευές ώστε το ποτενσιόμετρο να είναι θωρακισμένο έναντι των παρεμβολών.

DSCN5323A

DSCN5675ααα και ….DSCN5678ααα

[[[[Υ.Γ. αυτός ο ενισχυτής νομίζω ότι θα πρέπει να παθαίνει οπωσδήποτε βλάβη στην αρχή κάθε καλοκαιριού, ώστε να γλυτώνουν οι γείτονες τα εγκεφαλικά επεισόδια και εμείς να έχουμε κατά δυο με τέσσερις βαθμούς χαμηλότερη πίεση. νομίζω ότι είναι πολύ σωστή σκέψη…..]]]]

 

john micros

Advertisements