Η παροχή ρεύματος σε έναν καταναλωτή , από τις εναέριες γραμμές μεταφοράς τάσεως γίνεται μέσω ειδικού καλωδίου. το καλώδιο αυτό έχει ειδική μορφή και οι μέγιστες προδιαγραφές του για κάθε περίπτωση είναι συνάρτηση του μεγίστου ρεύματος που τραβά ο καταναλωτής. Η διατομή του καλωδίου είναι κατάλληλη ώστε να αντέχει στα μέγιστα ρεύματα που έχει δοθεί από την ΔΕΗ στον καταναλωτή βάσει των απαιτήσεων της εκάστοτε εγκατάστασης. Αυτού του τύπου γραμμές μεταφοράς είναι επικασσιτερωμένες για μέγιστο ρεύμα και μικρές απώλειες σε αντίθεση με τις γραμμές εσωτερικών εγκαταστάσεων που είναι απλός χαλκός και σε πολλές περιπτώσεις μικρότερης διατομής από την αναγραφόμενη.

Θα δούμε μια ενδιαφέρουσα περίπτωση κατά την οποία ο αγωγός ταλαιπωρείτε πολύ από δυο βραχυκυκλώματα επί μέρους παροχών και στην συνέχεια αφού απομονωθούν οι επί πλέον παροχές αρχίζει να παρουσιάζει προβλήματα λογω καταπόνησης και βραχυκυκλωμάτων αλλά και λογω γήρανσης. Οι γραμμές παροχής εκτός από την σύνδεση με τις εναέριες γραμμές για την παροχή ενέργειας αποτελούν και ένα είδος τηκόμενης ασφάλειας , για αυτό έχουν πάντα πολύ μικρότερη διατομή από την διατομή των εναερίων αγωγών. Σε περίπτωση ακραίου βραχυκυκλώματος η παροχή λιώνει σε 2-3 σημεία όπως ακριβώς λειώνει το ειδικό σύρμα μιας γυάλινης ασφάλειας που χρησιμοποιούμε στα ηλεκτρονικά κυκλώματα. Επειδή εδω όμως έχουμε πολύ υψηλές εντάσεις , χοντρά σύρματα, και υψηλές τάσεις , έχουμε υψηλούς κρότους όπως στα βεγγαλικά και συνεχόμενους μέχρι να κοπεί ο αγωγός , και σε ορισμένες συνθήκες πυρκαγιά , εάν τα τηκόμενα μέταλλα που πέφτουν έρθουν σε επαφή με εύφλεκτα αντικείμενα. Στην δικια μας περίπτωση είχαμε σπινθηρισμό μεταξύ φάσεων και ουδέτερου, αλλά και σπινθηρισμό μεταξύ των φάσεων ( που είναι ακόμη χειρότερος, το έχουμε πει και σε άλλο ποστ ), και που είναι πολύ δύσκολο στον εντοπισμό της πηγής που το προκαλεί. Με το λιώσιμο της παροχής και την αντικατάσταση τα προβλήματα εξαφανιστήκαν και η τάση σταθερή στα 232 βολτ καθ΄ όλο το 24ωρο.

Μια τέτοιου είδους παροχή (4Χ16 mm) ξεκινούσε από τις εναέριες γραμμές , και πάνω από μια λεωφόρο κατέληγε σε μια κολώνα με ένα κιβώτιο διαμοιρασμού και σε δυο άλλες παροχές (2Χ6mm). στην μια επί μέρους παροχή (2Χ6) λογω παλαιότητας και  μηχανικής καταπόνησης της γραμμής , κάποια στιγμή βραχυκύκλωσε με αποτέλεσμα όλη η γραμμή αυτή να λιώνει και να δημιουργηθεί το πρώτο μεγάλο βραχυκύκλωμα  στην γραμμή  των        ( 4Χ16). Μετά από ένα χρόνο περίπου βραχυκυκλώνει και η δεύτερη παροχή (2Χ6)λογω παλαιότητας.  Αυτά τα δυο απόλυτα βραχυκυκλώματα καταπόνησαν τον κύριο αγωγό (4Χ16), τα οποία βραχυκυκλώματα δημιούργησαν εκτός από την αλλοίωση του ουδέτερου, και άνοιγμα λογω υπερθέρμανσης της εξωτερικής μόνωσης του καλωδίου. σε αυτό συνέβαλε και η ηλιακή ακτινοβολία. Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι να χαλάσει η μόνωση των συρμάτων, να συγκρατεί νερό όποτε έβρεχε . Επειδή η μόνωση των αγωγών είχε σκασίματα, όποτε έβρεχε το νερό έβραζε και βλέπαμε να βγαίνουν υδρατμοί. Ήταν πλέον θέμα χρόνου για το πότε θα βραχυκύκλωνε η παροχή. Κατά την περίοδο αυτή η τάση στις καλύτερες στιγμές δεν υπερβαίνει τα 218 βολτ, με συνηθέστερη ένδειξη τα 212 βολτ. Λέω καλύτερες στιγμές διότι η τάση είχε μεγάλες διακυμάνσεις κατά την διάρκεια του 24ωρου ανεξάρτητα του φορτίου. Εκτός αυτού σε ημέρες με μεγάλη υγρασία είχαμε σπινθηρισμό μεταξύ των φάσεων, πράγμα το οποίο γίνονταν πολύ έντονα αντιληπτό από τα όργανα αλλά και από ορισμένες συσκευές. Κάποια στιγμή από τους σπινθηρισμούς μεταξύ φάσεων και ουδέτερου, η παροχή πήρε φωτιά και μάλιστα σε στιγμή που δεν υπήρχαν ιδιαίτερα μεγάλα φορτία, λογω αργίας, παρ’ όλα αυτά ο σπινθηρισμός μεταξύ των φάσεων σε συνεργασία με υψηλή συνεχόμενη υγρασία λογω παγετού ήταν σοβαρός λόγος να μας αποχαιρετήσει η γραμμή.

DSCN5331ccc Βλέπουμε τους τρις αγωγούς να περιβάλλονται από ένα πλέγμα ,το οποίο αποτελεί και τον ουδέτερο αγωγό. Τα σύρματα είναι επικασσιτερωμένα και με συνολική διατομή έκαστο 16 mm. τα σύρματα αυτά πολύ δύσκολα παθαίνουν ζημιά παρά μόνο σε απόλυτο βραχυκύκλωμα όπου και λιώνουν. Η μόνωση των αγωγών είναι από σιλικόνη. Στο κέντρο βλέπουμε ένα κομμάτι του αγωγού , και εάν προσέξετε θα δείτε ότι ο αγωγός του ουδέτερου που περιβάλει τους τρις αγωγούς των R.S.T. έχει χάσει λογω υπερθέρμανσης την επικασσιτέρωση , έχει αποσαθρωθεί και εκτός της υψηλής θερμοκρασίας που παρουσιάζει αρχίζει και χαλά τις μονώσεις σιλικόνης μεταξύ των αγωγών αλλά και της εξωτερικής μόνωσης. μπαίνοντας το νερό της βροχής δημιουργείται ένας υποτυπώδης βραστήρας και  ο οποίος επιταχύνει το βραχυκύκλωμα της γραμμής. Όταν ο εξωτερικός αγωγός , ο οποίος αποτελεί τον ουδέτερο , για διάφορους λόγους χάσει την επικασσιτέρωση τότε δεν αντέχει για τα ρεύματα τα οποία έχει υπολογιστεί. Αυτό το ποστ δεν είναι αφορμή για να αρχίσετε να ενοχλείτε τις υπηρεσίες της ΔΕΗ για βλάβη της παροχής, επειδή έτσι νομίζετε, έτσι πιστεύετε , έτσι θέλετε, έτσι σας είπαν. Η αλλαγή γίνεται μόνο σε περίπτωση βλάβης ή το προτείνει ο αρμόδιος μηχανικός/ηλεκτρολόγος της ΔΕΗ μετά από επιτόπιο έλεγχο  όταν παρουσιαστεί ανάγκη ἤ βλάβη. Προβλήματα διακοπών , υπερτάσεων δεν οφείλονται σε τέτοια βλάβη. Η βλάβη αυτή του αγωγού οφείλετε στα μεγάλα και συνεχή ρεύματα που τραβάμε εμείς , ενώ για περιπτώσεις οικιακών καταναλωτών με την συνηθισμένη μικρή ισχύ δεν ισχύουν.

DSCN5329 (2)       DSCN5331aaa 

Στην παραπάνω εικόνα βλέπουμε μια τομή του αγωγού και πως ο ουδέτερος περικλείει τους αγωγούς R,S,T.

DSCN5333aaa      DSCN5335aaa

Η αντικατάσταση της παροχής έγινε εν ριπή οφθαλμού από το συνεργείο της ΔΕΗ , σε διάστημα μισής ώρας και τοποθετήθηκε το εξής……..

DSCN5336aaa 

Το μήκος της καινούργιας παροχής από τις εναέριες γραμμές μέχρι το εσωτερικό κιβώτιο διανομής είναι 25 μέτρα και μονοκόμματο χωρίς ενδιάμεσες συνδέσεις άλλων επί μέρους μικρότερων παροχών.

Μια και αναφερθήκαμε στις γραμμές παροχής θα το επεκτείνουμε λίγο παραπάνω και θα πάμε στον συντελεστή ταυτοχρονισμού.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗΣ    ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΙΣΜΟΥ

Ο συντελεστής ταυτοχρονισμού είναι πάντα μικρότερος της μονάδας, είναι διαφορετικός για κάθε είδος καταναλωτή και εκφράζει το ποσοστό των φορτίων που είναι ενεργοποιημένα την ίδια χρονική στιγμή στην εγκατάσταση.

Από τα στοιχεία ΔΕΗ , στον παρακάτω πίνακα δίνονται οι τιμές του συντελεστή ταυτοχρονισμού για τον υπολογισμό παροχής ΕΗΕ , ανάλογα με τον αριθμό κυκλωμάτων /μετρητικών διατάξεων ηλεκτρικής ενέργειας, κοινώς μετρητών.

ταυτοχρονισμος_0002αααβ Βλέπουμε ότι όσο περισσότεροι μετρητές είναι συνδεδεμένοι σε μια παροχή , τόσο μειώνεται ο συντελεστής ταυτοχρονισμού.

john micros

Advertisements