συνήθως οι γραμμές χαμηλών τάσεων διατρέχουν μεγάλες αποστάσεις. λογω των μεγάλων αποστάσεων δρουν ως κεραίες λήψεως κρουστικών υπερτάσεων. ένας τρόπος για να προφυλάξουμε τις συσκευές από τέτοιες τάσεις είναι και ο ακόλουθος …..

001 abcde

είναι ένα φίλτρο τριών σταδίων αποτελούμενο ,  το πρώτο στάδιο από μια δίοδο αέριων η οποία περιορίζει την τάση στα 600 βολτ , έπεται ένα στάδιο με βαριστορ  που περιορίζει την τάση στα 180 βολτ , και τέλος μια ζενερ σε τάση λειτουργίας 2-3 βολτ μεγαλύτερη από την τάση λειτουργίας των συσκευών.  η τάση της ζενερ επιλέγεται  ανάλογα την τάση τροφοδοσίας και μερικά βολτ μεγαλύτερη. τα πηνία παίζουν το ρόλο μιας σύνθετης αντίστασης και απορροφούν την  διαφορά τάσεως. σε περίπτωση που η τάση είναι πολύ μεγαλύτερη  ή κατά λάθος έχει δοθεί άλλη τάση ή ανάποδη τάση τότε βραχυκυκλώνει η ζενερ. γι΄ αυτό τον λόγο το κύκλωμα πρέπει να ασφαλίζεται με ασφάλεια καταλλήλου τιμής στην είσοδο. σε πολλές περιπτώσεις κρουστικών υπερτάσεων την μόνη ζημιά που θα βρούμε είναι μια βραχυκυκλωμένη ζενερ και ασφαλώς μια ασφάλεια καμένη , χωρίς να έχει πάθει βλάβη το κύκλωμα που τροφοδοτείτε .

001bbb

βλέπουμε τα όρια στα οποία δρα η δίοδος αερίου (κατόπιν επιλογής).

αντικεραυνικα_0002BBB

το κύκλωμα τοποθετείται εις διπλούν, στην αρχή και στο τέλος της γραμμής για την πλήρη προστασία των συσκευών. στην αρχή μας προστατεύει από το δίκτυο και στην απόληξη της γραμμής από την ίδια την γραμμή.

 

john micros

Advertisements