όπου έχουμε παλμοτροφοδοτικά το ίδιο άκρως ενοχλητικό φαινόμενο του σκασμένου πυκνωτή…….

συσκευή σε ιδιαίτερο σημείο η οποία δουλεύει συνεχώς μετά από 1,5 χρόνο έχει πρόβλημα με το τροφοδοτικό.

DSCN5727ααα

DSCN5728ααα

νομίζω ότι σε τέτοιου είδους συσκευές πρέπει να επανέλθουμε στα συμβατικά τροφοδοτικά με μετασχηματιστή για απρόσκοπτη λειτουργία 30-40 χρόνων και όχι με αυτό το εκνευριστικό φαινόμενο…….

DSCN5729βββ

για να διορθώσουμε το πρόβλημα να μην φουσκώνουν οι ηλεκτρολυτικοί πυκνωτές κάνουμε την εξής αλλαγή…..

μιλιμετρε 8ζασσ

στην θέση του ενός πυκνωτή των 4,7 μF/400V  τοποθετούμε δυο των 10μF/400V . με αυτόν τον τρόπο έχουμε δυο εν σειρά πυκνωτές με συνολική χωρητικότητα 5μF/800V . οι αντιστάσεις των 100 ΚΩΜ πρέπει να τοποθετηθούν για να μοιράζουν την τάση.  οι πυκνωτές φουσκώνουν γιατί δεν αντέχουν τις αιχμές της τάσεως δουλεύοντας οριακά και ίσως δεν είναι κατασκευασμένοι για την τάση που αναγράφουν. επειδή ο χώρος είναι περιορισμένος , θα πρέπει να τοποθετηθούν μονωμένα σύρματα στα πόδια των πυκνωτών και να στερεωθούν με θερμοκολλα σε κάποιο άλλο σημείο και να γίνει η σύνδεση στο σημείο που συνδέετε ο ένας πυκνωτής. προσοχή στις πολικότητες των πυκνωτών. στην έξοδο τοποθετούμε πολύ μεγαλύτερο σε τάση πυκνωτή παράλληλα με έναν από τους δυο πυκνωτές που αναφέρω. εάν υπάρχει πρόβλημα χώρου κάνουμε το ίδιο που κάναμε και πριν με τα μονωμένα σύρματα και τους τοποθετούμε με θερμοκολλα σε άλλο σημείο.

Όταν σκάσει ο πυκνωτής εισόδου όλο το κύκλωμα παύει να λειτουργεί, κατά το διάστημα που φουσκώνει (2-3 μήνες) ο πυκνωτής , είτε αργεί να ανοίξει το κύκλωμα, είτε χρειάζεται να δώσουμε 2-3 φορές τάση για να δουλεύει.

Όταν σκάσει ο πυκνωτής εξόδου τότε το κύκλωμα μετατρέπετε σε φλασερ.

Σε όλες τις περιπτώσεις μας δημιουργεί πρόβλημα και πυκνά- συχνά ψάχνουμε γέφυρες , βύσματα, καλώδια ,κ.α. πριν καταλάβουμε ότι η βλάβη προέρχεται από το τροφοδοτικό.

john micros

Advertisements