σε ένα από τα συνήθη……. συστήματα 2+1 , παρουσιάστήκαν  μικροδιακοπές στον ήχο του ενός δορυφόρου.  η πρώτη σκέψη ήταν κακομεταχείριση του βύσματος από τα παιδιά των 3,5 mm, και ότι δεν κάνει καλή επαφή το βύσμα εισόδου. Μετά από έλεγχο είδαμε ότι δουλεύει σωστά. Μετά την πάροδο ολίγων ημερών σταμάτησε να παίζει εντελώς ο ένας δορυφόρος  , και άρχισε διακοπές ο δεύτερος………. αποτέλεσμα να κοιτάξουμε τα εντόσθια……..

DSCN5782aaa.

το σύστημα βγαλμένο έξω ……..και αφού αφαιρεθούν οι ψύκτρες ( που ούτως ή άλλως έπρεπε να αφαιρεθούν),  γιατί η βλάβη είναι πολύ εμφανής….. και οφείλετε σε ψυχρές κολλήσεις στο ολοκληρωμένο  

STA 540 , δεν χρειάστηκε να ψάξουμε για την βλάβη. Αφού τοποθετούμαι μια γεννήτρια ημιτόνου 1ΚΗΖ και στα δυο κανάλια , με τον παλμογράφο βλέπουμε ότι στο δεξιό κανάλι έχουμε απουσία σήματος στο δε αριστερό υπάρχει το σήμα της γεννήτριας αναμεμιγμένο με υψηλό θόρυβο. Μια πιο κοντινή εικόνα από τα πιν του ολοκληρωμένου…..

DSCN5786ggg.

Βάσει του κατασκευαστή έχουμε τέσσερις ενισχυτές. οι δυο χρησιμοποιούνται ως έχουν για το δεξί και αριστερό κανάλι και οι άλλοι δυο σε σύνδεση γέφυρας για διπλάσια ισχύ για το subwoofer. Εάν  κοιτάξουμε τα χαρακτηριστικά θα δούμε ότι έχουμε μικρή ισχύ εξόδου , τουλάχιστον για την ισχύ που το δίνουν. Επίσης η αρμονική παραμόρφωση THD είναι σε μεγάλο ποσοστό και κυμαίνεται στο 10%. αλλά καλύτερα ρίξτε μια ματιά…….. https://www.sparkfun.com/datasheets/…/STA540.pdf.

Η  τάση τροφοδοσίας  στο δικό μας σύστημα είναι από παλμοτροφοδοτικό και είναι στα 14,5 βολτ, οπότε έχουμε ακόμη χαμηλότερη ισχύ σε σχέση με τον κατασκευαστή που το δουλεύει σε μεγαλύτερες τάσεις.

Σε απλή σύνδεση έχουμε…….

sta540ddd και σε σύνδεση γέφυρας έχουμε…..

sta540eee όπως βλέπουμε πολύ κάτω σε ισχύ από  την ……ονομαστικήν πωλήσεως των…..50 W.

Όλα τα μεγάφωνα συμπεριλαμβανομένου και του subwoofer είναι συνθέτου αντιστάσεως  8 ΩΜ

Το θέμα που δημιουργήθηκε  με τις ψυχρές κολλήσεις ΔΕΝ είναι απλώς διακοπή του σήματος εξόδου αλλά  καταστροφή του ολοκληρωμένου.  Αφού ελέγξουμε τους ηλεκτρολυτικούς πυκνωτές που είναι εν σειρά με την έξοδο των δυο καναλιών , και αφού βρέθηκαν σωστοί , προβαίνουμε στην αλλαγή του ολοκληρωμένου.  Μεγάλο μέρος των κολλήσεων ( όπως βλέπετε ) , είναι ψυχρές και θεωρήσαμε σκόπιμο να τις περάσουμε ένα χέρι, για να αποφύγουμε μελλοντικά προβλήματα. το σύστημα είναι το ακόλουθο……

DSCN5816αααβββ.

το σχέδιο του κατασκευαστή για το ολοκληρωμένο είναι…..

sta540bbbccc.

και τα πιν είναι…….

sta540cccaaa.

στο σύστημα μας αντί για 2200μF έχουμε 1000μF. Επιπλέον  η ισχύ που δίνει το ολοκληρωμένο βάση του κατασκευαστή είναι πολύ μικρότερη από αυτή που αναγράφει το ταμπελάκι……ως συνήθως. Το πρόβλημα που θα αντιμετωπίσετε σε τέτοιες περιπτώσεις επισκευών είναι η παντελή έλλειψη ακόμα και απλών ημιαγωγών  από την ελληνική αγορά, οπότε πρέπει να κάνετε παραγγελία στο εξωτερικό και ασφαλώς θα έχετε πολύ μεγάλη καθυστέρηση στην παραλαβή τέτοιων υλικών.

Για τροφοδοτικό συναντάμε ένα παλμοτροφοδοτικό που μας δίνει την απαραίτητη μονή τροφοδοσία για την συσκευή( Δεν υπάρχει εδώ ο συμβατικός μετασχηματιστής με πυρήνα). Η όλη δυσλειτουργία οφείλετε αποκλειστικά και μόνο σε ψυχρές κολλήσεις, και όχι σε ανάπτυξη υψηλών θερμοκρασιών στο ολοκληρωμένο. Εάν δεν είστε σε θέση να παραγγέλλετε από το εξωτερικό το ολοκληρωμένο , κόστους 4,35 ευρώ, τότε το σύστημα σας βγαίνει άχρηστο για ένα απλό εξάρτημα. Πριν από όλα ελέγξτε τα εξαρτήματα που χρειάζεστε εάν υπάρχουν στην Ελληνική αγορά. και μερικές Φώτο…..

DSCN5786aaa.

και….

DSCN5780.

Μπορείτε να ρίξετε μια ματιά στο PDF του κατασκευαστή για περισσότερες πληροφορίες. Αναφέρει τέσσερις διαφορετικές τάσεις λειτουργίας , ασφαλώς για διαφορετική ισχύ εξόδου. Πρέπει να δώσετε σημασία ότι η ψυκτρα που έχει είναι πολύ μικρή ( γιατί δουλεύεται στην χαμηλότερη τάση και ισχύ), την οποία μπορείτε να αλλάξετε με μια πολύ μεγαλύτερη για καλύτερη ψύξη. Ένας άλλος παράγοντας που πρέπει να λάβουμε υπ ‘  όψιν είναι ότι όλο το σύστημα είναι σε κλειστό κουτί , που αυτό σημαίνει ότι σε πολύωρη λειτουργία σε υψηλές εντάσεις δημιουργούνται και υψηλές θερμοκρασίες χωρίς να μπορείτε να κάνετε τίποτε για την ψύξη του μια και το κουτί είναι εντελώς κλειστό και χωρίς ανανέωση του αέρα. Με δεδομένο αυτό που επικρατεί στην Ελληνική αγορά καλό είναι να προμηθευτείτε και δεύτερο ολοκληρωμένο , ώστε σε περίπτωση βλάβης να μην έχετε μεγάλη χρονική καθυστέρηση με την αντικατάσταση του. Ο ι θερμοκρασίες που αναπτύσσονται σε εντελώς κλειστό χώρο είναι πολύ υψηλότερες από αυτές που βλέπουμε όταν είναι εκτός κουτιού.

DSCN5819AAA

Η πλακέτα μετά την εξαγωγή του ολοκληρωμένου……

2017-02-11 009ααα

Και μετά την τοποθέτηση του ολοκληρωμένου………

2017-02-11 011ααα

Τον χώρο τον οποίο έχουμε κολλήσει τον καθαρίζουμε πολύ ελαφριά με μια οδοντόβουρτσα και μερικές σταγόνες ΔΙΑΛΥΤΙΚΟ ΝΙΤΡΟΥ , το οποίο μπορείτε να αγοράσετε από καταστήματα που εμπορεύονται χρώματα αυτοκινήτου. Θα επιλέξετε διαλυτικό για ακριλικά χρώματα , το οποίο είναι πολύ δυνατό και εξαερώνεται αμέσως χωρίς να αφήνει υπολείμματα……

2017-02-11 015ααα

Λίγες σταγόνες είναι αρκετές για να διαλύσουν όλα τα υπολείμματα της σολντερινης, που αφήνει η κόλληση, και δεν πρέπει να υπάρχει μεταξύ των πιν του ολοκληρωμένου γιατί δημιουργεί δυσλειτουργία κατά την λειτουργία….φύσημα…..διαρροές AF….κ.λ.π.

Με τον καθαρισμό εκτός των άλλων επανέρχεται στην αρχική εμφάνιση χωρίς να φαίνεται ότι έχει κολληθεί. ΠΡΟΣΟΧΗ ….. στην χρήση του διαλυτικού νίτρου γιατί δεν πρέπει να έρθει σε επαφή με πλαστικά γιατί τα λιώνει. Τυχόν υπολείμματα της σολντερινης που τρέξουν δημιουργούν μια κολλώδη ουσία που βγαίνει με το διαλυτικό και μόνο.

john micros

Advertisements