για πολλά χρόνια και σε πάρα πολλές κατασκευές τροφοδοτικών πάγκου χρησιμοποιήσαμε και χρησιμοποιούμε το 2Ν3055. εκτός από την ευκολία των συγκεκριμένων κυκλωμάτων ,όταν θα χρειαζόμαστε πολλά αμπέρ είμαστε υποχρεωμένοι να τοποθετήσουμε πολλά 2Ν3055 παράλληλα ώστε να αυξήσουμε το ρεύμα που μπορεί να πάρουμε από το τροφοδοτικό μας ΑΝ ΜΠΟΡΕΙ , και είναι κατασκευασμένος ο μετασχηματιστής και η γέφυρα ανορθώσεως……..

σε περίπτωση που έχουμε από πλευράς μετασχηματιστή και γέφυρας τα περισσότερα αμπέρ που θέλουμε, τότε μπορούμε να μειώσουμε τον αριθμό των 2Ν3055 κατά πολύ, επιτυγχάνοντας επίσης χαμηλότερες θερμοκρασίες στην ψύκτρα. Ένα ακόμη που θα παρατηρήσετε, λογω της μεγάλης επάρκειας σε αμπέρ που θα έχουμε από τα BDX65C ,θα έχουμε πολύ μικρότερο γονάτισμα τάσεως σε περίπτωση μεγάλων στιγμιαίων ρευμάτων………

τροφοδοτικο 1αααββ.τα σημεία που θα πρέπει να επέμβουμε, και η συνδεσμολογία των νταρλικτον….

εκτός από τον μετασχηματιστή , την γέφυρα και τα BDX65C  που πρέπει να αλλαχτούν, επειδή το ρεύμα πλέον είναι πολύ μεγάλο θα πρέπει να τοποθετηθούν πολύ περισσότερες αντιστάσεις εκεί που συνδέονται οι τέσσερις παράλληλα και να γίνουν 15 ώστε να μπορούμε να ρυθμίζουμε το ρεύμα σε μεγαλύτερα επίπεδα, και την αντικατάσταση του VK200  που είναι στην έξοδο, με χάντρα φερριτη και με τυλιγμένες 6 σπείρες.

bdx65aaaa.οι αντιστάσεις που είναι τοποθετημένες στην βάση και στον εκπομπο είναι για τις τυχόν εργοστασιακές κατασκευαστικές διαφορές στα νταρλικτον…..

και τα απαιτούμενα ίσως ……περισσότερα αμπέρ από τον μετασχηματιστή.

bdx65ttttπολύ μεγάλη διαφορά στην θερμοκρασία του τρανζίστορ ισχύος θα δούμε όπου υπάρχει ένα 2ν3055 και αντικατασταθεί με bdx65c . διαφορά θα δούμε επίσης και στον χρόνο λειτουργίας κατά τον οποίον τραβάμε τα μέγιστα αμπέρ που δίνει ο μετασχηματιστής, χωρίς υπερβολικές θερμοκρασίες στο τρανζίστορ.

2_0004a_thumb

τυπικό κύκλωμα…..

30V-10Α-LM723

 

john micros

Advertisements