DSCN5860aaa @ DSCN5861aaa

Ας δούμε λίγο και ορισμένες …..εξελίξεις στα λεντ υψηλής ισχύος.

Κατά πρώτον……η ενοχλητική παθογένεια των παλμοτροφοδοτικων να μας αφήνουν στην μέση…..

Κατά δεύτερον  οι διαφορετικές τάσεις λειτουργίας των LED……

Ένας προβολέας ισχύος επειδή η τιμή του είναι τσουχτερή έως πολύ αλμυρή, ( 700Ε εως 1000Ε  για ισχύ 200 έως 1 KW..)  , σε περίπτωση βλάβης το πρώτο που κοιτάμε είναι το τροφοδοτικό. Εάν είναι χαλασμένο τότε ελέγχουμε τα λεντ ισχύος ένα προς ένα. Σε προβολείς άνω των 250 βαττ θα συναντήσουμε μεικτές συνδεσμολογίες λεντ ισχύος. Δηλαδή θα έχουμε πολλές μπάρες με εν σειρά σύνδεση λεντ ισχύος και συνδεμένες παράλληλα μεταξύ τους.

Θα πρέπει να δώσουμε πολύ μεγάλη προσοχή στην τάση λειτουργίας των εκαστοτε λεντ. Θα πρέπει να ξεχάσουμε τις τυποποιημένες μορφές λεντ και τάσεως λειτουργίας . Κλασικό παράδειγμα είναι οι Φώτο που ανέβασα για αυτόν τον σκοπό. Κάνοντας κλικ στις πρώτες Φώτο , έχουμε δυο λεντ ισχύος 10 W πανομοιότυπα εξωτερικά, στην παραγωγή όμως έχουν βγει με διαφορετικές τάσεις λειτουργίας , που εξαρτάται από την εσωτερική συνδεσμολογία των επί μέρους λεντ. Έχουμε δυο πανομοιότυπα λεντ και δυο διαφορετικά LED Drivers , το ένα δίνει 7-12 volt / 900 mA , και το δεύτερο LED Driver 23-36 volt /220 mA. τα οποία τροφοδοτούν δυο ίδια εμφανισιακά λεντ ισχύος χωρίς να αναφέρουν πουθενά εξωτερικά ότι έχουν άλλη τάση λειτουργίας  η οποία έχει σχέση με την παρτίδα κατασκευής του εκαστοτε κατασκευαστή.

DSCN5779aaa @ DSCN5781aaa

Πρώτα με ένα μεταβλητό τροφοδοτικό ( 0-50 V –DC)και μια αντίσταση προστασίας εν σειρά, δοκιμάζουμε τα λεντ , εάν ανάβουν και σε τι τάση δουλεύουν. Δεν τροφοδοτούμε ποτέ αυθαίρετα με τάση το κύκλωμα εάν δεν ξέρουμε σίγουρα σε τι τάση δουλεύει. Εάν δώσουμε τάση 12 βολτ στο λεντ που χρειάζεται 36 βολτ απλώς……δεν θα ανάβει, εάν όμως κάνουμε το ανάποδο δηλαδή να δώσουμε τάση 36 βολτ σε ένα λεντ 12 βολτο  τότε το κάψαμε. Εάν δεν διακρίνονται οι τάσεις που είναι γραμμένες επάνω στα τροφοδοτικά, τότε αρχίστε να τροφοδοτείτε το κύκλωμα από πολύ χαμηλά έως ότου δείτε σε τι τάση δουλεύει. Απαραίτητο ένα ρυθμιζόμενο τροφοδοτικό για τον ακριβή προσδιορισμό της τάσεως λειτουργίας του λεντ.

DSCN5863aaaccc@DSCN5863aaabbb

Επειδή ήταν καμένα τα τροφοδοτικά σε αυτούς τους 10βατους προβολείς χρησιμοποίησα το γνωστό τροφοδοτικό που έχουμε ξαναχρησιμοποιήσει και το λεντ είτε εργάζεται στα 12 βολτ είτε στα 36, ανάβει κανονικά χωρίς μετατροπή στο κύκλωμα. Οι πυκνωτές είναι 3μF/ 400V για να δώσουν το απαιτούμενο ρεύμα που χρειάζεται στα λεντ.

ενδιαφέρον παρουσιάζει ένα λεντ ισχύος 3 βαττ στα 3,1 βολτ λειτουργίας χρώματος βαθύ μπλε, που δίνει ένα πολύ βαθύ και έντονο μπλε και με διάχυση  δέσμης μεγαλύτερης των 180 μοιρών. Είναι το τελευταίο κάτω δεξιά….. λίγη δοκιμή στα αποτελέσματα φωτισμού των λεντ ποτέ δεν βλάπτει….αυτό όμως που βλάπτει σοβαρά την υγεία ,  είναι να μην έχετε πάρει τις απαραίτητες προφυλάξεις όταν δουλεύετε το κύκλωμα με τον πυκνωτή.

DSCN5781aaaDDDD

ΠΡΟΣΟΧΗ …..στα χέρια σας όταν χρησιμοποιείται τροφοδοσία με πυκνωτή  ΚΑΙ το κύκλωμα να είναι μονωμένο ηλεκτρικά από το μεταλλικό κέλυφος…….

τροφοδοσια λεντ 1αααβββccc

καί συνέχεια στά……..  LED POWER……..

βλέπουμε τήν διάρκεια ζωής να είναι πολύ μειωμένη όχι από τά παλμοτροφοδοτικα πλέον αλλά από την τάση που δουλεύουν τα λεντ ισχύος…….

DSCN6008aaa

για νά δώσουν πλήρη φωτεινότητα , δουλεύουν τα λεντ στην μεγαλύτερη τάση, με αποτέλεσμα υψηλές θερμοκρασίες του λέντ και ασφαλώς πολύ μειωμένος χρόνος ζωής……που δεν υπερβαίνει τίς 8.000 ώρες έναντι τών 50.000 ωρων  που είναι η διάρκεια ζωής τους.

DSCN6005aaaccc

DSCN6010aaa @ DSCN6011aaa @

σέ κάθε δυσλειτουργία ….πρώτα ελέγχουμε τό παλμοτροφοδοτικό εάν βγάζει τάση καί τί τάση βγάζει ….καί εάν είναι μέσα στα πλαίσια λειτουργίας. Τό παλμοτροφοδοτικό ΠΟΤΕ  δέν το ελέγχουμε έν κενώ ….. πρέπει νά έχει ένα υποτυπώδες φορτίο. Γιά νά αποφύγουμε όμως τό κάψιμο τού καινούργιου  λεντ ισχύος σε περίπτωση που το τροφοδοτικό έχει βλάβη και δίνει πολύ μεγαλύτερη τάση λειτουργίας, βάζουμε ώς φορτίο μια λάμπα πυρακτώσεως 230 V /  100 W, καί θά δούμε ότι στην τάση τών 36 βολτ νά ανάβει το νήμα αμυδρά, και μετρώντας την συνεχή τάση θά πρέπει νά έχουμε 1-3 βολτ μεγαλύτερη από τήν τάση που αναγράφεται ώς τάση εξόδου. Σέ περίπτωση πού ή τάση βρεθεί πολύ μεγαλύτερη , ΔΕΝ συνδέουμε το καινούργιο λεντ γιατί σίγουρα θά τραβήξει πολύ μεγάλο ρεύμα και είναι σίγουρο ότι θα καεί .

DSCN6015aaaccc

όπως βλέπετε τό παλμοτροφοδοτικό δίνει ένα ρεύμα 1500 mA στά 36 V  , εάν όμως ή τάση αυξηθεί ελάχιστα τότε το ρεύμα παίρνει μεγάλες διαστάσεις με αποτέλεσμα την υπερβολική θερμοκρασία του λεντ ισχύος καί τελικά την καταστροφή του. Πρέπει η τάση λειτουργίας να είναι χαμηλότερη από την  μέγιστη τάση λειτουργίας που αναφέρει ο κατασκευαστής του λεντ. Η  διαφορά στην φωτεινότητα με χαμηλότερη κατά 1-2 βολτ από την μεγίστη τάση που εργάζεται το λεντ ισχύος , θα μας δώσει απειροελάχιστη διαφορά στην ένταση φωτός που δεν γίνεται αντιληπτό από το μάτι παρά μόνο με φωτόμετρο. Έχουμε όμως προστασία έναντι καψίματος του λεντ και πολύ μεγάλη διάρκεια ζωής του. Τό  καινούργιο λεντ ισχύος το τροφοδοτήσαμε με το κύκλωμα του πυκνωτή για να αποφύγουμε στο μέλλον καινούργιες περιπέτειες και με απειροελάχιστη διαφορά στην φωτεινότητα. Η τιμή του πυκνωτή είναι για αυτή την περίπτωση 5 μF / 400 V ΜΚΤ , και η γέφυρα ανορθώσεως στο 1,5 Α.

DSCN6001aaa

και ο πολύ απλός τρόπος έλεγχος του τροφοδοτικού, με μια λάμπα πυρακτώσεως και ένα πολυμετρο για την μέτρηση της τάσεως.

εάν βγάλουμε το χαλασμένο λεντ, θα δούμε στην πίσω πλευρά  την ύπαρξη  πάστας για την μέγιστη απαγωγή θερμότητας στην ψύκτρα. Όμως….. θα δούμε μια αλλοίωση του χρώματος της πάστας , από ανοικτό γκρι σε σκούρο γκρι….. είναι το σημείο το οποίο αναπτύσσει πολύ μεγάλη θερμοκρασία και είναι ο λόγος που παθαίνει βλάβη το λεντ.

DSCN6025aaabbb

στα σημεία  A, B , C βλέπουμε την αλλαγή χρώματος αλλά και ραβδώσεις στην επιφάνεια της πάστας από την υψηλή θερμοκρασία.  Πάντοτε στο κέντρο της επιφάνειας του λεντ έχουμε πολύ υψηλότερες θερμοκρασίες από ότι στα άκρα. Όταν το λεντ δουλεύεται στην μέγιστη τάση σε συνάρτηση με υψηλή θερμοκρασία περιβάλλοντος και σε μια τυχαία αύξηση της τάσεως τροφοδοσίας, η αύξηση ρεύματος του λεντ πέρα από τα όρια που δίνει ο κατασκευαστής έχει αυτό το αποτέλεσμα.

Πάντα δουλεύουμε σε χαμηλότερη τάση και ρεύμα το λεντ για μεγάλη διάρκεια ζωής.

DSCN6026aaabbb

και άς δούμε  και τό κύκλωμα τροφοδοσίας και την διάταξη κατασκευής σε ένα λεντ 100 W……

DSCN6049aaabbb

στούς κύκλους μέ κόκκινο Χ  βλέπουμε κάτι μαύρα στίγματα που είναι καμένα λεντ. Με το κάψιμο αυτών των λεντ επειδή είναι η συνδεσμολογία εν σειρά έχουμε διακοπή του κυκλώματος. Η εμφάνιση των μαύρων στιγμάτων σημαίνει ότι το λεντ ισχύος πήρε στιγμιαία μεγαλύτερη τάση από αυτή που είναι κατασκευασμένο και αντέχει. Στο αριστερό μέρος βλέπουμε το τροφοδοτικό για τα λεντ ισχύος…. οι πυκνωτές εξόδου δεν πρόλαβαν να φουσκώσουν μια και μας άφησε πολύ νωρίς …. το λεντ.

Τό όλο κύκλωμα όταν είναι τοποθετημένο στην εξωτερική ψυκτρα είναι εμβαπτισμένο πλήρως σε ειδική ρητίνη η οποία εκτός από την στεγανοποίηση κάνει και την μεταφορά θερμοκρασίας από το κύκλωμα ισχύος στο περιβάλλον.

DSCN6051aaabbb

Εδώ έχουμε σημαδέψει τα επί μέρους λεντ που έχουν καεί…..

DSCN6052aaabbb

στο κάτω μέρος βλέπουμε μερικά κομμάτια από την ειδική  ρητίνη  που αφαιρέσαμε για να βγάλουμε την πλακέτα του τροφοδοτικού. Το ανάγλυφο αποτύπωμα των υλικών στο ένα μεγάλο κομμάτι είναι εμφανές. Η απόλυτη στεγανοποίηση κρίνεται αναγκαία μια και το τροφοδοτικό δουλεύει σε υψηλή συχνότητα και σε περιβάλλον με υψηλή έως πολύ υψηλή υγρασία. Η τυχόν ύπαρξη έστω και ελάχιστης υγρασίας στον χώρο του λεντ δημιουργεί διαρροή μεταξύ των λεντ και της ψυκτρας με καταστροφικά αποτελέσματα.

DSCN6055aaa

DSCN6043

και ορισμένα λεντ χαμηλότερης ισχύος, και πιο εύκολα διαχειρισιμα. Σε όλες τις περιπτώσεις κρατήστε όσο μπορείτε χαμηλή την θερμοκρασία λειτουργίας των λεντ με μεγίστη μεταφορά θερμοκρασίας στην ψυκτρα για μεγάλη διάρκεια ζωής των λεντ.

john micros

Advertisements